Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Georgibelle Fröjse, Östersund

Min kära syster har insomnat, efter ett strävsamt liv.

Georgibelle föddes i Calgary, Kanada 1925. Till Sverige flyttade familjen för att mormor och farmor ville träffa oss barn. De ville att vi skulle stanna så att de fick se oss barn en lite längre tid.

Resan tillbaka till Kanada skulle ske hösten 1938, men ett telegram från rederiet Cunard Line sade att alla fartyg var rekvirerade för trupptransporter, så vi blev kvar i Sverige och i Östersund.

1945 bestämde våra föräldrar att vi skulle leva i Sverige.

Georgibelle började på Östersunds läroverk. När hennes syn, som försämrades markant under övre tonåren, var så dålig att hon inte kunde se vad som skrevs på svarta tavlan fick hon sluta.

En utbildning i punktskrift fick hon i Växjö. Hon sökte och kom in på Stockholms musikaliska akademi och utbildades till Sveriges första kvinnliga pianostämmare. Ett yrke hon arbetade i till över 85 års ålder.

Hon träffade sin älskade Nils. De gifte sig 1950, och fick en efterlängtad son 1958.

Georgibelles föreningsintresse gjorde att hon engagerade sig i Synskadades förening. Hon hade många olika uppdrag, till exempel sekreterare, kassör och ordförande. Hon var studieorganisatör i många år.

Under sitt liv var hon mycket idrottsintresserad, och utövade skidåkning (exempelvis Haldo Hanssons minne), cykling i form av tandemcykling Storsjön runt och Jämthjulingen.

Men det som kanske mest har engagerat henne genom hela livet är ett brinnande intresse för schack, något hon utövade med motspelare världen över. Även hennes kära Peter indoktrinerades! Kortspel var ofta ett gott tidsfördriv.

Genomgående var hon en stark kraft, som med obändig vilja tog sig för det som hennes handikapp borde gjort omöjligt. Hon satte inga gränser för det som var möjligt, utan levde ett rikt liv, fullt ut!

Vincent