Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Frideborg Carlsson, Brunflo

Min svägerska Frideborg Carlsson har gått bort. Hon blev 90 år gammal. En över 60 år gammal vänskap och släktskap är till ända.

Hon föddes som nummer sju i en syskonskara av elva.

Barndomshemmet låg på Midsommarhöjden nära Köttsjön i Ragunda kommun.

Redan i tidig ålder fick hon hjälpa till i hemmet. Gårdens getter och får behövde tillsyn och ofta var det Frideborg eller något av hennes syskon som fick sköta den sysslan. Att hämta hem vatten till djuren när isen låg snorhal på vägen kunde vara ett vådligt företag.

Efter avslutad skolgång arbetade Frideborg som hembiträde i grannbyn. Med goda referenser fick hon därefter arbete på Epidemisjukhuset i Östersund. Hon kom att ägna sitt yrkesverksamma liv åt sjukvården. Hennes glada och ljusa väsen var en tillgång i arbetet.

I början av 1950-talet träffade hon sin Per och 1955 blev det giftermål. Deras första hem blev på Lötbacken utanför Brunflo, där Frideborgs svärföräldrar hade ett lantbruk.

På Lötbacken föddes deras första barn, Lennart. 1961 föddes den andre sonen Rolf men då bodde Frideborg och Per i Hede.

Efter några år satte familjen ner sina bopålar i Gådeå utanför Härnösand. I Gådeå drabbades familjen av ett hårt slag. Deras yngste son Rolf gick bort, 9 år gammal, i en sjukdom där ingen bot gick att få.

Gällö kom senare att bli familjens hemort. Det blev goda och bra år. Både Per och Frideborg var intresserade av att vistas i skog och mark. Bärplockning var en favoritsysselsättning och fisketurer till Norge var ett återkommande nöje.

I mars drabbades Frideborg av ännu en svår sorg, hennes Per gick hastigt bort.

Det hemtrevliga huset i Gällö lades ut till försäljning och fick en ny ägare. Frideborg flyttade till Brunflo och bodde de sista åren i en lägenhet intill Ängegården. I den lägenheten trivdes hon och var glad över närheten till hälsocentralen och Ängegården.

Ännu en stor sorg drabbade henne, sonen Lennart avled 59 år gammal. Trots alla sorger kunde hon förmedla glädje, hopp och tröst till omgivning. Hon lämnar ett väldigt stort tomrum efter sig.

Själv hade hon under de senaste åren drabbats av en del åkommor som krävde läkarhjälp och ibland sjukhusvård. Hon lovordade den hjälp hon fick av hemtjänsten och närstående.

De yngre släktingarna låg henne mycket varmt om hjärtat och när de kom med sina föräldrar var det verkligen fest. Leksaker plockades fram, barnen var träffens medelpunkter. Den största gåvan är att ha friska barn var ett budskap som hon verkligen förmedlade.

Frideborg insjuknade och blev inlagd på sjukhuset och efter några dagar avled hon lugnt och stilla. Hon hade levt i förvissningen om att den dagen hon lämnar jordelivet skulle hon få träffa de sina som gått bort igen.

Kära Frideborg, du månade om mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn och var en underbar svärdotter till mina föräldrar.

Ett sista tack och farväl från svägerskan Birgit på Lötbacken.

Birgit Jacobsson