Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Erik Markstedt, Uppsala, 40 år

Erik Markstedt har hastigt avlidit i en ålder av 40 år. Han efterlämnar närmast flickvännen Maria och hennes son Rickard, pappa Björn, mamma Anne-Marie och bröderna Daniel och Calle.

Erik föddes i Uppsala men växte upp på Frösön i Östersund. Två stora intressen var idrott och rollspel, och Erik engagerade sig tidigt i föreningslivet, bland annat inom funktionshinderrörelsen.

Efter avslutad ekonomisk gymnasielinje vid Wargentinsskolan i Östersund flyttade han tillbaka till Uppsala för att studera. Enstaka kurser i bland annat lingvistik och psykologi fortsattes med Personalvetarprogrammet.

Under universitetsstudierna fortsatte föreningsengagemanget inom nationslivet, bland annat som redaktör för hembygdsföreningen Jamtamots tidning och som skribent för nationens tidning Norrlands varjehanda. Erik skrev även dikter som han senare kom att ge ut i diktsamlingen Eriks samlade värk.

Arbetslivet inleddes med en tjänst som studie- och yrkesvägledare vid Gottsundaskolan, Uppsala. Eriks intresse för tillgänglighetsfrågor gjorde att han därefter ledde ett tillgänglighetsprojekt inom Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) Uppsala kommun.

I engagemanget inom funktionshinderrörelsen hade Erik för första gången kommit i kontakt med teatervärlden. Det gjorde att han när han avslutat projektanställningen för HSO fick chans att arbeta som skådespelare vid Teater De Vill i Stockholm, där han hade anställning vid sin bortgång.

För oss var Erik en mångårig och mycket kär vän som betydde mycket. Han hade ett öppet och lättsamt sätt som gav honom många vänner. Hans skärpta intellekt framträdde i hans omtyckta, ironiska och stundtals svarta humor som ofta avspeglades i hans dikter. Vi är tacksamma för den tid vi fick tillsammans och allt han gav oss. Erik kommer för alltid att finnas i våra tankar.

Hans Filipsson

Fredrik Göransson

Marcus Kjellander