Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Eric Gilljam, Ytterån och Krokom, 84 år

Vår kära far, svärfar, farfar, morfar, mormorsfar och vår mamma Evas livsledsagare, Eric "Eje" Gilljam avled 6 maj.

Eric "Eje" Gilljam föddes 16 juli 1929 i Winnipeg, Kanada, dit hans far Anders Gilljam, bördig från Röde i Jämtland och mor Elida Hall bördig från Iggesund i Hälsingland emigrerat. Där föddes också hans två år äldre bror Ralph.

Vid årsskiftet 1930/31 flyttade familjen tillbaka till Sverige, till Lit och senare till Östersund.

Anknytningen till Röde vid Alsensjön upprätthölls och i Ytterån fann Eje sedermera sin hustru Eva, född Persson, dotter till Karl-Persa och Beda i Sjövik.

Eje och Eva flyttade till Nälden och fick 1954 dottern Lena och två år senare sonen Anders. 1958 gick flyttlasset vidare till Sjövik, Ytterån och 1959 till det gamla Ångsågskontoret på Ångsågsvägen. Bortsett från ett kortare uppehåll i Krylbo i 60-talets början, var det här familjen bosatte sig. 1963 föddes sonen Lars.

Eje jobbade större delen av sitt liv som svetsare på Waplans mekaniska. Han var engagerad i bland annat Jämtlands kooperativa och i lokala föreningar i Ytterån och deltog i mångahanda trivselarrangemang och annat som kom boende i Ytterån till glädje och nytta.

Eje var händig och konstnärlig. Han var metallarbetare men trivdes bäst med snickerier. Att reparera gamla stolar var nog hans största passion. Ingenting var omöjligt, vare sig det gällde att bygga en järntrappa med balkong till huset, klä om möbler eller att renovera gamla skåp.

1980 köpte Eje det gamla församlingshuset i Röde och under många år var han sysselsatt med att renovera och fixa.

Eje var mån om sin härkomst och såg till att också vi barn aldrig skulle glömma att vi var valloner, ättlingar efter Jean Guillaume och Maria Maniett som invandrade från Vallonien i början av 1600-talet. Detta var nog en bidragande orsak till att huset i Röde köptes. Där var han tillbaka till sina rötter, nära de andra grenarna av Gilljams, som fortfarande fanns kvar.

Att Eje inte var arbetsskygg förstår man när man ser vad han åstadkom i sitt liv med förhållandevis små medel. Det gamla Ångsågskontoret renoverades både ut- och invändigt och förvandlades till det varma och fina hem som vi barn med glädje kan se tillbaka på att ha växt upp i. Också den fint belägna sjötomten blev förvandlad med stora fina gräsmattor, båt och brygga vid ån, gäststugor och garage med mera – ett paradis.

Eje var en snäll och omtänksam far och människa som alltid ställde upp och hjälpte andra, och som sträckte sig långt för att familjen skulle ha det bra och inte sakna något. Tillsammans med, och med oumbärlig hjälp av sin kära hustru Eva, uppnådde han mycket i sitt liv och finns det en himmel, så sitter han nog säkert där, leende och ser tillbaka på sitt liv och sin livsgärning och känner sig rätt nöjd.

Vi saknar var pappa men är samtidigt så väldigt glada för att det var just han som var vår far, och så väldigt tacksamma för allt det han gav oss.

Barnen Lena, Anders och Lars