Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Elsie Danielsson, Enviken

Elsie Danielsson i Enviken i Faluns kommun har hastigt avlidit i en ålder av 73 år. Närmast sörjande är maken Sören och barnen Lena, Carina och Thomas med familjer i vilka Elsie var en viktig mormor och farmor till åtta barnbarn boende i Falun, Svärdsjö och Linghed.

Elsie växte upp i Jämtlands Nyby i en syskonskara på nio i en skogsarbetarfamilj på Per Albin-torpet Åbacken. Efter Elsies död återstår sex syskon med familjer som känner stor saknad efter hennes oväntade bortgång. Elsie var den av oss som var mest mån om att vårda kontakten mellan syskonen. Hon var också den som hade svårast att lämna torpet till försäljning 1982 när pappa dog. Av oss nio barn är det bara ett som fortfarande bor kvar i Jämtland – huvuddelen finns i Mälardalen. Så länge våra föräldrar levde hade Elsie nära omsorg om dem trots avståndet mellan Dalarna och Jämtland. Carina blev morfars favoritbarnbarn på hans ålders höst.

Efter avslutad 9-årig skolgång började Elsie arbeta, bland annat ett par somrar på Furuviksparken vid Gävle. När Esso motorhotell öppnade i Östersund 1964 började både Elsie och hennes två år äldre syster Irma arbeta där. När hennes två år yngre syster Maj-Britt slutat skolan bodde de tre systrarna tillsammans i Östersund som ett första, fyra mil långt, steg från hemmet i Nyby. Irma gifte sig 1967 och blev kvar i Jämtland och Maj-Britt for till Stockholm.

Elsie arbetade något år till på Esso men ville även hon röra på sig och fick möjlighet att med samma arbetsgivare flytta till motellet i Falun. Där mötte hon i början av 70-talet sin kärlek i dalmasen Sören från Hosjö. De blev ett par och familjen växte snart med de tre barnen. Efter att ha bott i olika lägenheter hos Kopparstaden byggde familjen ett eget hus i Vika 1986. Då barnen flugit ur boet var huset för stort och Sören och Elsie hittade ett mindre, lagom för två pensionärer i Enviken 2006.

Elsie arbetade kvar på Esso motorhotell tills Lena föddes 1974. Med små barn hemma tog hon olika städjobb men när barnen blivit större återgick hon till restaurangbranschen på nyöppnade B&W i Falun. Där drabbades hon dessvärre av fibromyalgi som gjorde fortsatt arbete svårt. Hon fick kämpa med sjukvård och försäkringskassa med denna sjukdom och hon gjorde det tillsammans med sina lidande medsystrar i Fibromyalgiföreningen.

Vår syster Elsie var en varmhjärtad kämpe som stod upp för sina barn och barnbarn, för sin rätt att vara sjuk och få vård och försäkringsskydd och hon gjorde det med en aldrig sviktande glöd och ett gott humör.

Mats O Karlsson

för Elsies sex syskon