Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Eivor Abrahamsson, Offerdal

Vår älskade mor, farmor och svärmor har avlidit i en ålder av 79 år. Efter drygt 30 års väntan har vår kära mamma fått återförenas med pappa.

Hon föddes i Drolet, Västbyn, Offerdal, dotter till småbrukarna Henrik och Karin Pålsson.

Redan som 18-åring mötte hon pappa en danskväll på Svea Park vilket ledde till giftermål och ett liv som lantbrukarhustru i Söderåsen. Ett slitsamt men också nöjsamt liv, där sysslorna på gården och i hemmet fyllde dagarna. Så kom vi barn och med det utökades förstås sysslorna, först Lars 1956 sedan Nils-Henrik -58, Karin -63 och sist David -70.

I allt arbete fanns också tid för avkoppling. Utflykter till Frösö zoo eller dagsturer till Norge var roliga resor för oss barn. Då ingen av våra föräldrar hade körkort, kunde de istället hyra en lokal taxi, gärna n´Algot Nirsa med sin Valiant för en dagstur. Om tillfälle gavs åkte mamma och pappa iväg själva på någon lokalt anordnad bussresa. Som längst kom de nog till Wasa i Finland.

Då pappas hälsa blev sämre i mitten av 70-talet trappades jordbruket ner och de fick en lite lugnare tillvaro, särskilt sedan vi ungar började flyga ut. Pappa fick tid till att ta körkort och de kunde röra sig mer obehindrat i bygden. Att umgås med vänner samt att företa dagsutflykter var alltid lika uppskattat

Efter pappas frånfälle -83 fick mamma ta hand om skötseln av gården och dess djur vilket hon förstås gjorde jättebra. Därefter var det dags att hjälpa till med ett par barnbarn, Sol och Tim.

Så småningom lämnade mor gården för en lägenhet i Änge. Ett nytt pensionärsliv tog vid, med tätortens bekvämligheter, nära till vänner och service, bingo och flera bussresor, bland annat Bingolotto i Göteborg, Lofoten med DHR och en resa med barnbarn till tulpanmarknad i Holland.

Mor fortsatte att engagera sig i sysslorna på gården. Att potatisen kom i jorden i tid och att vi barn klädde på oss ordentligt, även när vi passerat 50 år.

Så småningom kom ytterligare två barnbarn, Nelly och Harry, vilka gladde henne mycket.

Ett stort intresse var att samla tidningsurklipp om allt som rörde bygden, vänner och bekanta. Hennes klippböcker är som ett historiedokument över en lång tid i Offerdals historia.

En annan sak som låg henne varmt om hjärtat var katterna samt skötsel av blommor och trädgård.

Det var kanske inget glamoröst liv mor levde. Mest var det fyllt av vardagens arbete, omvårdnad och omtanke över hem och gård, familj och släktingar, men vi som vårdats och fostrats är evigt tacksamma för det liv vi fått tack vare mamma.

Barnen