Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Dimitrios Karagiannis, Frösön, 78 år

Vår käre pappa har avlidit i en ålder av 78 år. Saknaden efter honom är stor.

Dimitrios Karagiannis, vår pappa, föddes näst yngst i en nomadfamilj med tio barn, någon dag i maj 1935, i bergen i närheten av byn Desi i centrala Grekland. Familjen tillhörde stammen Sarakatsani. Pappas far Leonidas var tselingas, det vill säga stor boskapsuppfödare av får och getter. Tillsammans med några andra familjer och anställda fårvaktare, bildade han ett kollektiv som vandrade med boskapen från betesområde till betesområde i de Thessaliska bergsområdena. Pappa vaktade ensam 200 får och getter i bergen från 8-årsålder. Han var ute i regn och rusk, i snö, ofta barfota, och blev med denna fysiska härdning en mycket tålig man. Innan 8-årsålder hann han med ett års skolgång, mer än så var inte möjligt, eftersom familjen vistades långt ifrån bebyggelse.

Han gjorde senare militärtjänsten inom artilleriet som eldledare. Ansträngning var inget problem för pappa från unga år. Vid en permission sprang han sex mil från regementet i Grevena in till Trikala, istället för att vänta på bussen.

Pappa var entreprenör. I början av 60-talet blev stammen bofast i byn Neo Monastiri. Han beslöt då, mot de äldre brödernas förmaningar, att starta en livsmedelsbutik med kafé i byn. Butiken blev genast populär på grund av att pappa alltid ville sälja matvaror till ett billigare pris.

1965 gifte sig pappa med Maria Panagoulas, från byn Fanarion i Karditsa kommun. De flyttade till Södertälje och pappa började jobba som diskplockare på Domus, och därefter vid ramverkstaden på Scania Vabis. På kvällarna tog han städjobb och på lördagar stod han på torget i Södertälje tillsammans med familjen och sålde diverse föremål. Han sålde kläder om det var konkurslager med kläder han köpt, mattor om det var ett konkurslager med mattor. På söndagar åkte han ofta ensam till städer i närområdet, såsom Järna och Katrineholm, för att sälja på torgen där. 

Säljandet skänkte honom glädje på grund av umgänget och interaktionen med andra människor. Pappa var handelsman ut i fingerspetsarna. Han köpte ett stort lager med ädelstenar och lärde sig göra smycken, som han både sålde och sedan som restaurangägare gav bort till matgäster som firade födelsedagar.

1975 köpte pappa Restaurang Athena på Stortorget i Östersund tillsammans med mammas två bröder. 1981 startade han Resturang Volos i Strömsund. År 1984 sålde pappa Volos och köpte restaurang Loftet i Östersund. Till dottern Jenny köpte han restaurang Via Grande på Storgatan år 1986 . År 1989 köpte han Ringbaren på gågatan i Östersund som blev Restaurang Volos. 1992 köpte han Lindéns gatukök, sedermera pizzeria Diana till sonen Lasse.

År 1996 gick pappa i pension. Han var älskad av matgäster därför att han var social och älskade umgänget och zorbadansen långt in på nätterna med dem, och att skänka födelsedagspresenter av ädelstenar som han gjort smycken av. Många östersundare har ett minne av honom.

Pappa och sonen lade in sig på sjukhuset fredagen den 25:e april, på grund av astmaproblem som återkommit av försvagningen som prostatacancern åstadkommit. Sista blodprovet togs på pappa på fredagen när han lades in och begynnande njursvikt konstaterades. På måndagsmorgonen drog pappa sitt sista andetag efter att ha väntat in barnbarnets ankomst.

Familjen