Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Dagny Persson, Frösön

Vår kära mor har lugnt och stilla somnat in vid 94 års ålder.

Mor föddes i Döviken i Revsunds församling, dotter till Anna och Verner Asplund och äldst i en syskonskara på tolv. Skolgången var endast sex år.

Efter skolan arbetade mor som piga i Håkans. Piglönen var inte så stor och mamma önskade sig bland annat en cykel som kostade 25 kronor. Den drogs då av på lönen och därefter var det inte mycket kvar. Men cykeln var ett bra transportmedel och det blev många cykelturer till danserna i Björksäter och Flatnor. Mamma gillade att dansa så det blev många mil på cykel.

Mamma träffade vår pappa 1942, Han kom från Kyrkbolandet ovanför Gäddede och mor följde med honom hem. De gifte sig och fick oss barn, två pojkar och en flicka.

Mamma berättade många gånger hur hon trivdes från första stund och älskade sitt arbete med alla sina djur, kor, hästar, höns, grisar, katt och hund. Hon tyckte om att sy och väva och pyssla om sina blommor, hon stickade och sydde kläder.

I början på 60-talet flyttade de från Kyrkbolandet och färden gick först till Gisselås, där de bodde några år för att sedan flytta till Frösön. På Frösön började mor med städjobb på kvällarna för att sedan utbilda sig till sjukvårdsbiträde och fick anställning på Frösö sjukhus och Solliden fram till sin pensionering.

Som pensionärer återvände far och mor till Kyrkbolandet under somrarna. Där fiskade de, plockade bär, planterade blommor och skötte om sin jordgubbsodling.

Hon hade ett fint stenröse med blommor av alla de slag. Här trivdes de. Sonen Owe fanns inte så långt därifrån i Jorm där han hade sitt sommarställe.

Mor blev änka endast 68 år då far gick bort hastigt. Men med körkort och bil fortsatte hon att återvända till Kyrkbolandet om somrarna, även efter att sonen Rolf tog över hemmet. Sista besöket gjorde hon vid 92 års ålder.

När mor blev ensam så blev hon hundvakt och det blev många promenader runt Frösön.

Mor höll alltid på med handarbete på sin fritid och ägnade mycket tid åt att väva och sy vackra dukar i hardangersöm bland annat. Hon vävde också mycket. I Frösö vävstuga och på Västervik syddes det fina dukar tillsammans med goda vänner. Många strumpor har det blivit, vilket hon höll på med ända upp till hög ålder.

Det blev många barnbarn och barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn, alla höll hon kär.

Mor har haft fin kontakt med alla sina syskon. Mycket nära stod hon sin syster Lena. Tillsammans gjorde de många shoppingturer till stan. Pantertanterna kallades de av de närmsta vännerna.

Den sista fyra åren bodde mor på Bondens äldreboende, där hon fick god vård och omsorg. Det blev många utflykter med bil tillsammans med dottern Björg när hon själv inte kunde klara sig.

Vi är glada och tacksamma för den värme, kärlek och omsorg hon har gett oss alla. Vi sörjer henne mycket. Hon finns i våra tankar alltid.

Mor somnade in lugnt och stilla en vacker kväll i juli.

Barnen

Ove, Rolf, Björg