Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Curt Jonsson, Deje

En av Åres mest framgångsrika idrottsmän, Curt Jonsson, avled den 19 april i sitt hem i Deje, Värmland 98 år gammal. Curt var lagkapten för det lag från Åredalens Curlingklubb som på 60-talet vann tre SM-guld och representerade Sverige vid två VM-turneringar.

Curt Jonsson var värmlänning, född i Sunne 24 oktober 1922. Tillsammans med hustru Inez från Mora flyttade Curt till Åre i mitten av 40-talet. Curt var konstnär medan Inez var damfrisörska och startade i Åre damfrisering i Strandbergshuset mittemot Åregården. I samma hus hade familjen en lägenhet.

Curt gick med i Åre Curlingklubb 1947. Blott tre år senare, 1950, vann Curt sin första SM-titel i Åke Danielssons lag tillsammans med Magnus Berge och Axel Nilsson.

Curt och Magnus fortsatte att spela ihop och tillsammans med John-Allan Månsson och Gustav Larsson vann laget tre SM-titlar på 60-talet, 1961, 1963 och 1964. De två senare åren innebar också VM-spel för årepojkarna. Först i skotska Perth 1963 och året därpå i Calgary i Kanada. Några VM-medaljer blev det dock inte. Fjärdeplatser både i Perth och Calgary för Curts lag som var van vid utomhusisar hemma på Fjällgården i Åre.

Curt och hans lagkamrater tilldelades 1966 Stora Grabbars Märke för sina insatser för svensk curling.

Efter tävlingskarriären fortsatte Curt Jonsson inom curlingen som instruktör. Först i Åre under de så kallade Åreveckorna men också på turnéer i landet som Svenska Curlingförbundets riksinstruktör.

Curt flyttade säsongen 1971-72 tillbaka till Värmland och bosatte sig i Deje utanför Karlstad.

Under några år anlitades Curt av Karlstads CK som intendent och instruktör i den gamla curlinghallen i Färjestad.

Håkan Sundström

Före detta generalsekreterare i Svenska Curlingförbundet med tidig barndom i Åre