Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Britta Karlsson, Märsta

Britta Karlsson från Åkersjön, bosatt i Märsta, har avlidit i en ålder av 82 år. Hon sörjs närmast av maken Ivar och dottern Karin med familj.

Britta föddes med sin tvillingsyster Kerstin 1937 i Åkersjön i Föllinge socken. Som tvillingar var de lågviktiga så de lindades in i bomull och lades på ugnsluckan för att få värme - den tidens kuvös!

Mor Tildas och barnmorskans omsorg var inte förgäves, flickorna växte upp och blev som andra barn. Britta och Kerstin var oskiljaktiga när de växte upp med sina fem äldre syskon.

Britta tyckte om skolan och hade lätt för att lära. Hennes fina handstil gjorde att hon blev sekreterare i IOGT-logen. Intresset för sång och musik var troligen ett arv från pappa Anders. Britta fick ett dragspel som hon tidigt spelade på till dans i byn vanligen tillsammans med Verner Persson.

Efter skolan och skolköket fick Britta hjälpa till i sin bror Antons butik i Myrviken. Att stå i butik, sälja varor och räkna ihop notan tyckte Britta var intressant och roligt. Det blev oplanerat hennes yrkesval. Hennes farbror Didrik övertog en butik i Storhögen och behövde Brittas hjälp. Hon fick vara med när han byggde ett nytt hus för butiken och sin bostad. Britta fick ta stort ansvar för det mesta i butiken som även hade en bensinmack. Bönderna i byn ville tanka sina traktorer redan tidiga morgnar under höjanna och andra bråda tider. Arbetet var i tyngsta laget för Britta som var ganska liten och späd.

Britta blev kvar i Storhögen i åtta år och fick trots mycket arbete tid för umgänge med jämnåriga kamrater varav flera blev livslånga vänner. På byns dansbana Långbacken fick Britta typiskt nog ofta ställa upp i kiosken. Men Britta ville förstås även dansa och tur var det för där träffades vi och blev ett par. Vi förlovade oss 1960 och gifte oss 1961.

Bristen på arbete i Jämtland ledde till att Britta och jag flyttade till Stockholm 1960. Britta för arbete på Postgirot och jag på L M Ericsson. En annons i DN gjorde att jag 1961 fick jobb som programmerare för hålkortsmaskiner, vilket började med fem månaders utbildning i Paris! Britta kunde efter en månad följa efter. Det blev en härlig vår i Paris, nyförlovade och förälskade som vi var.

Hemma i Sverige och efter sommarsemester i Åkersjön och Nyby började jobbet och jakten efter bostad i Stockholm. Bostad och barn fick vi samtidigt i maj 1963! En HSB-lägenhet i Märsta och dottern Karin. Vår lilla familj var fulltalig och Britta gick helhjärtat in för mammarollen. En sommarstuga nära Märsta skaffade vi 1970. Britta gladde sig särskilt över den då hon tyckte mycket om naturen och att pyssla med trädgård och blommor. I början av 70-talet drabbades Britta av hårda motgångar, inom ett år avled hennes far, vår ofödde son och hennes mor. Britta hade även själv problem med hälsan, som hon dock bar med beundransvärt tålamod, hon hade alltid kvar sitt goda humör och satte omsorgen om familjen först. Karin gifte sig och gav oss tre fina barnbarn och i fjol även ett barnbarnsbarn som alla blev föremål för Brittas omsorger.

Vi levde gott i Märsta men kontakten med Jämtland och vår hembygd var viktig. Varje år under semester och över jul- och nyårshelgerna åkte vi gärna "hem". Den längtan till hembygden, släkt och vänner var stark hos oss båda men mest hos Britta. Vår hemlängtan tilltog och 2018 slog idén om att flytta hem rot. Vi började titta efter hus att bo i. I juni i år skrev vi avtal om köp av ett hus i Hammerdal. Vi skulle flytta i juli. Lyckan blev kortvarig. Ödet ville annorlunda. Britta avled den femte juli. Jag fick flytta ensam. Britta kommer ändå att gravsättas i sin hembygd på Föllinge kyrkogård så som hon ville och vi tillsammans planerade.

Ivar Karlsson