Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Britt-Ingrid Stockfelt, Norrköping

Britt-Ingrid Stockfelt Hoatson avled lördagen den 28 mars i Norrköping, efter en kort tids sjukdom. Hon blev 89 år.

Britt-Ingrid föddes och växte upp i Lit. Hon gifte sig och fick två barn, Thomas och Helen. De bodde under flera år i Hallviken där familjen drev ett mindre jordbruk.

Paret skildes och Britt-Ingrid flyttade med barnen till Uppsala där hon började studera. Efter att ha tagit en fil.kand. började Britt-Ingrid arbeta som lärare. Hon gifte om sig och familjen flyttade till Norrköping, där två barn till föddes, Ingela och Dan.

Efter forskning om hemspråksundervisningens betydelse för invandrarbarn disputerade Britt-Ingrid vid Linköpings Universitet. Hon arbetade i många år på Invandrarverket (numera Migrationsverket) och kom att stanna i Norrköping livet ut. Jämtland fanns alltid kvar i hennes hjärta och hon talade gärna jamska när tillfälle gavs.

Britt-Ingrid var en aktiv samhällsmedborgare. Under flera decennier var hon verksam i Norrköpings socialdemokratiska kvinnoklubb. Hennes engagemang var stort i det hon företog sig. Hon var en positiv människa som alltid ställde upp. På 80-talet drev hon tillsammans med barndomsvännen Stina Sundberg, också från Jämtland, närradioprogrammet Radio Rosa.

Hon var aktiv i amatörteatergrupper och spelade arbetarkvinnan Johanna i Stadsmuseets stadsvandringar. Under många år var hon engagerad i en teatergrupp tillsammans med de boende på Tuppens äldreboende.

Vi minns diskussionerna med henne på våra möten i S-kvinnor och på senare år i gruppen Pantertanter där vi fördjupade oss i viktiga politiska frågor. Britt-Ingrids miljöengagemang var stort. Hon var aktiv i kampen mot kärnvapen och kärnkraft, men drev också många andra miljöfrågor.

Hon hade under lång tid olika politiska uppdrag i Norrköpings kommun, bland annat som ledamot i kommunstyrelsen. De sista uppdragen var i Valnämnden och Kollektivtrafiknämnden.

Britt-Ingrids samhällsengagemang och kulturintresse tog sig också andra uttryck. Bland annat öppnade hon sitt hem för ungdomar från jordens olika hörn som kom till Norrköping för att delta i Stenhammartävlingen.

Britt-Ingrid hade gott om vänner och vi minns hur hon alltid ställde upp. Vi minns glada surströmmingsmiddagar. Vi minns hennes förmåga att argumentera och hennes rättframhet.

Vår saknad är stor men vi minns med glädje en färgstark person som gett oss många fina upplevelser.

Helen Stockfelt samt

Barbro Mattsson, Inger Sivervik, för Pantertanter i Norrköpings S-kvinnor