Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Britt Bäckman, Östersund, 83 år

Vår kära mamma, Brita Ingeborg Bäckman, avled i sömnen den 13 april 2014 i en ålder av 83 år och 8 månader.

Mamma föddes och växte upp i Laxviken vid Bryggan med mamma Märta, pappa Sigurd och lillasyster Eva. Efter skolåren arbetade mamma som lillpiga hos olika familjer.

Mamma ville bli damfrisörska så hon flyttade till stan som ung tonåring och gick lärling hos Anna-Lisa Ödholm. Under den tiden bodde hon inneboende på flera ställen i Östersund och på Frösön. Det var nog inte så lätt alla gånger att klara sig på en lärlingslön. På fritiden tyckte hon om att dansa, bland annat på Runeborg.

Så träffade hon pappa Jörgen och de gifte sig 1956. De flyttade in i en liten etta i hyreshuset hos Calle Bäckman på Frösön. Mamma och pappa fick tre döttrar. Under den tiden var mamma hemmafru.

Mamma var väldigt stolt över att ha varit bilkårist. Vi kommer ihåg när hon satte på sig uniformen och skulle ut på övning. Mamma Britt var en tjusig och parant kvinna som alltid var snygg i håret, sminkad och hade mycket bra smak vad gällde kläder och inredning. Mamma såg ut som en tuff brud i lyxförpackning när hon kom körande i sin lilla Triumph Spitfire.

I början på sjuttiotalet började mamma jobba som lokalvårdare på Östbergsskolan. Där var de ett glatt gäng som hade mycket roligt ihop.

Mamma var mycket skicklig på handarbete. Hon sydde det mesta av våra kläder, hon stickade, virkade och broderade. De var några väninnor som bildade en syjunta men det var nog mer socialt. De åkte bland annat till Mallorca tillsammans.

Mamma var också duktig på att måla, både olja och akvarell. I början på nittiotalet flyttade våra föräldrar in i farfars hus på gården som de fick renovera upp precis som de ville ha det. Mamma lagade underbart god mat. Vi kommer alltid att komma ihåg alla jular som vi firade på Frösön. På julbordet fanns allt som skulle finnas och det var hemlagat förstås och många sorters kakor på brödfaten.

När mamma var i 50-årsåldern drabbades hon av bröstcancer. Det var en svår tid för oss alla. Men mamma var på gott humör och det gick vägen. Pappa var bra på att hitta på saker på deras bröllopsdagar. Han planerade olika resor med olika delmål och det var alltid hemligt. Somrarna tillbringades på Storsjön med båtarna Bris och Minandra. Mamma Britt var mycket social och tyckte om att umgås med vänner och bekanta. Det var alltid kaffe hos Bäckmans vid tvåtiden. Mamma och pappa tyckte om att åka på charterresor och favoriten var Rhodos. När barnbarnen kom så var de alltid välkommen och det var populärt att vara hos mormor och morfar.

Mamma blev änka 2009 då pappa gick bort.

Vi saknar henne!

Barnen Agnetha, Helen och Kerstin