Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bo Alander, Östersund, 80 år

Idrottsprofilen från Lugnvik fälldes mitt i steget.

Visserligen passerade Bosse 80-årsstrecket i maj, men det var ingen man med några synbara ålderskrämpor som firade högtidsdagen i kretsen av familj och vänner i den nya lägenheten i Lugnvik. Tvärtom, Bosse såg fortfarande ut att vara mitt i livet. Bilen rattades precis som vanligt, arbetet vid spisen var oklanderligt, nya golfrundor planerades och travhästarna hade han full koll på.

Men i förra veckan tog allt slut; Bosse drabbades av en kraftig hjärnblödning och trots en snabb hjälpinsats gick hans liv inte att rädda. Bosse avled tidigt i torsdags morse på universitetssjukhuset i Umeå.

Bosse föddes 1934 i Östersund som andra barnet till Erik och Brita Alander. Under krigsåren på 1940-talet bodde familjen i Järpbyn där pappan jobbade vid kraftverksbygget, men de återvände sedan till Östersund. Efter avslutad skolgång fick Bosse anställning vid apoteket Örnen men ganska snart skulle yrkeslivet ta en helt annan färdriktning. Byggbranschen blev hans element.

Han startade som kakelsättare på Nyströms, jobbade sedan som kontrollant på Byggmästarföreningen och avslutade sedan med många år på Skanska. Bosse, som alltid höll en låg profil, var en erkänt skicklig yrkesman.

I mitten av 1950-talet träffade Bosse sin blivande hustru och livskamrat Vanja. De gifte sig i juni 1957 och familjen utökades med dottern Nina i april 1961. Året innan hade Bosse och Vanja flyttat till Lugnvik där deras fastighet skulle komma att bli en samlingspunkt för släkt och vänner i närmare 50 år.

Mycket av Bosses liv kom att kretsa kring idrotten, framförallt bandyn. Karriären inleddes i IFK Östersund, fortsatte under tre säsonger i Hälleforsnäs IF i allsvenskan och avslutades i Ope IF.

Bosse var en av de vassaste vi sett på en bandyplan i vårt distrikt, snabb på skridskorna och skicklig med klubban. Under tiden i Hälleforsnäs var han sånär att ta en plats i landslaget, så bra var han.

Bosse hann också med att vara en framgångsrik fotbollsspelare i IFK Östersund och Ope IF, en duktig utförsåkare, en skicklig golfspelare där hans närspel imponerade på alla och under idrottskarriärens sista del blev han även svensk mästare i curling för veteraner.

Men det var framförallt som familjefar och medmänniska som vi bäst ska minnas Bosse Alander. Med sin lågmälda och vänliga framtoning vann han allas gillande.

Världen har förlorat den snällaste av de snälla.

Det är med stor sorg vi saknar Bosse i vårt gäng.

Hustrun Vanja

Dottern Nina med familj

Syskonen med familjer

Birgitta och Anita