Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Birgitta Schärdin, Östersund

Vår älskade maka, mamma, mormor och farmor har hastigt lämnat oss i outsäglig sorg och saknad.

Birgitta föddes 1944 på en gård vid fjället i Häggberget i norra Dalarna. Hon var dotter till Janne Persson och Märet Dahl.

Birgitta var äldst av fem syskon och hjälpte redan vid tidig ålder till att mjölka getterna på gården. Hon gick i folkskolan i Lillfjäten och hon fick vid 16 års ålder anställning som andra kokerska på Löfströmsgården i Lofsdalen. Sedan flyttade hon till Stockholm där hon arbetade som barnflicka, gick i husmorsskola och utbildade sig till undersköterska. Hon arbetade en tid på Södersjukhuset och Norrbackainstitutet. Hon tog körkort och körde stolt hem till Häggberget på besök med egen bil.

1968 gifte hon sig med sin man och livskamrat Sten-Olof i Farsta kyrka. Paret flyttade till Hedemora där sonen Johan föddes 1969 och sedan vidare till Ljusdal där dottern Maria föddes 1973. Därefter gick flytten till Östersund 1975 där familjen bott sedan dess. Under småbarnsåren arbetade Birgitta på Sollidens sjukhem och därefter till pensioneringen på Östersunds sjukhus som undersköterska på avdelning 213.

Birgitta var en handlingskraftig person som levde ett aktivt liv, alltid med familjen i centrum. Hon var också en mycket omtänksam person som tänkte på de gamla och sjuka. Sedan länge var hon fadder till en pojke i Georgien. Hon bakade och lagade mat och trivdes bäst i hemmet där hon såg om de sina.

Torpet i Dravagen har sedan många år varit hennes och makens andra hem. Där odlade hon, plockade bär, fiskade och åkte skidor. Många är de stunder då vi grävt ner oss i en snödriva på Dravagsvålen, grillat korv och kokat kaffe över öppen eld.

Birgitta var familjens centrum och hennes fem barnbarn var det bästa hon visste. Hon mötte dem alltid med värme och glädje, hade alltid tid och ork att ta hand om dem och leka trots att hon led av kraftig värk under senare år. Mamma lämnar ett enormt tomrum efter sig.

Vi som blir kvar i ofattbar sorg och saknad är maken Sten-Olof, barnen Johan och Maria med respektive, fem underbara barnbarn samt hunden Viggo. Vila i frid lilla mamma. Vi älskar dig.

Familjen