Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Magnusson, Brunflo

Vår älskade pappa har lämnat oss och vi känner en oerhörd sorg och saknad. Han led de sista åren av hjärtbesvär men var alltid positiv och glad där hans humor var honom persona signifikativt.

Bertil, född Magnusson, näst äldst i en syskonskara av fyra syskon, uppvuxen på en bondgård i Solberg. Tidigt fick Bertil delta i jordbrukets alla sysslor där gårdens hästkrafter bestod av gammelmära. Skridskor, längdskidor samt orientering tillhörde Bertils fritidsintressen som ung. Han gick folkskola, sju år på Löfbergets skola. Utbildade sig på Torsta jordbruksskola och därefter värnplikt som sjukvårdare på T3 i Sollefteå. Sedan anställning inom Riksskogstaxeringen, vilket han tydligt uppskattade. Skogsvaktmästare skulle han bli.

Men dessa planer ändrades av vår mamma! Bertil träffade nämligen sin kärlek Ingegerd, en Skånetös från Yngsjö, på ett kalhygge 1957 när de satte skogsplant. 1960 gifte de sig i Åhus. Samma år skulle ny arrendator utses på Prästbordet vid Brunflo kyrka och omgående började de driva detta jordbruk. Pappa bytte bort sin röda Volvo PV mot en mc med sidovagn och en traktor, Grålle, vilket var en förutsättning att bedriva effektivt jordbruk! Denna gård brukades intill 2014.

Ganska snart kom barnen Emil, Anna, Seved och Maria med några års mellanrum. Isbana, fotbollsplan, hästar samt tidig investering av datorer gladde oss barn oerhört. Många semestrar i huvudsak till Skåne med bil och husvagn.

Förutom jordbrukarlivet hann Bertil med mycket annat. Bilorienteringar ordnades. Han var ordförande 29 år i Brunflo Missionskyrka med ett klokt och stort hjärta för alla. Engagerad i hälsovårdsnämnden, tingsrätten samt kyrkans arrendenämnd. Kanonlöpet, tre mil med start (kanonskott) på deras ängar intill huset och med mål i Östersund, åktes sju gånger. Sedan barnen blivit vuxna tog han sig tid att lära sig spela dragspel och vi minns alla hans sång- och musikintresse tillsammans med Ingegerd.

Bertil och hans fru Ingegerd visade prov på stor arbetsförmåga och kunskap hur ett jordbruksföretag skulle skötas, såväl djur- som växtmässigt, samt tekniskt och ekonomiskt. Att deras jordbruksföretag tillhörde länets bästa (mjölkkvalitet) under flera år, resulterade i en stolthet som kändes bra för dem båda. Bland annat tilldelades guldmedalj av Sveriges Konung.

Bertil var tolerant, snäll, jordnära, tydlig med kloka ord men alltid med hög humornivå. Han hade en positiv, generös inställning till livet, där han tydligt visade att han mådde bra av att ge till andra. En praktisk inställning till livet där heder och moral också var byggstenar.

Med åren kom även fem barnbarn som Bertil hyste stor kärlek till, och dessa gav mycket glädje och lycka tillbaka. Bertil har varit ett stort stöd för oss alla och med all sin omsorg varit en älskad släkting, vän, farfar, morfar, svärfar och pappa. Vi är oerhört tacksamma för att ha fått dela våra liv med Bertil och fått vara nära honom. De sista åren fick han ofta besök av syster med man samt dagligt besök av hemtjänsten, vilket han högt värderade och var oerhört tacksam för.

Tack för all omsorg och värme, vi saknar dig!

Emil, Anna, Seved och Maria