Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Gisslén, Hammarstrand

Bertil Gisslén, Kullsta, Hammarstrand, har lämnat oss i en ålder av 87 år.

Annons

Bertil växte upp på gården i Kullsta, som i mer än 80 år skulle vara hans hem.

Föreningslivet betydde mycket för Bertil. I tidiga år kom han i kontakt med Sveriges Lantbruksungdom (SLU) och där blev han en trogen medlem.

I skogsägarrörelsen fanns han med och i Bondeförbundet, numera Centerpartiet, fann Bertil stark tillhörighet och satt i många år i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen i Ragunda.

Engagemanget inom nykterhetsrörelsen blev livslångt och Bertil hade i mer än 50 år styrelseuppdrag i IOGT-NTO-föreningen Välkommen till frihet, i Hammarstrand.

I den stora renoveringen av Centrum på tidigt 1960-tal hade Bertil en spindelroll. Det gjorde honom även till dansarrangör inom föreningen med många danser på Centrum under 1960- och 70-talen.

Bertil satt med i IOGT-NTO:s distriktsstyrelse under ett antal år och gillade möten, stämmor och hade ett gott öga till Sällsjögården som i många år var i nykterhetsrörelsens ägo.

Det var på en resa till Sri Lanka i nykterhetsrörelsens regi som han mötte Sigrid, som var den som ändrade hans civilståndsstatus från ungkarl till gift. De fick mer än 40 år tillsammans innan hennes frånfälle i somras.

Inom kyrkan var Bertil ett aktat namn med uppdrag i kyrkoråd och kyrkofullmäktige i många år. Hans arbete med att skapa den nya kyrkogården var långvarigt och framgångsrikt och där kommer han nu att vila.

Vi är många som kring mötesborden träffat Bertil i olika sammanhang. Han var en trogen folkrörelsemänniska av den gamla stammen - han fattas oss.

Per Bergvall

Micke Westin