Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Danielsson, Östersund, 84 år

När den som står ens hjärta allra närmast plötslig inte lever mer, är det inte lätt att sammanfatta vad som under ett långt liv sker.

Bertil växte upp i Överböle, Ragunda, och redan under skolåren var skidåkning, främst slalom, ett stort intresse. Därom vittnar många priser. Militärtjänsten gjordes vid Jämtlands flygflottilj F4. Vid Gammelänge kraftverk var han maskinist ett antal år innan han tog byggnadsingenjörsexamen vid Örnsköldsviks tekniska skola. Därefter arbetade han på kommunalkontoret i Gällö och som kommunalingenjör i bland annat Revsund och Brunflo, några år på K-konsult på Frösön innan han började som fastighetsingenjör vid Östersunds kommun, där han var verksam till pensioneringen 1995.

Med Edith från grannbyn var det redan under skoltiden en viss närkontakt, som så småningom blev den livslånga kärleken med giftermål år 1957 och med sonen Hans födelse 1962.

På 60-talet byggde Bertil, tillsammans med sin far och svärfar, en sportstuga i Fjällhalsen i Oviksfjällen. 1967 flyttade familjen in i sin nybyggda villa i Odensala, Östersund. Huset hade Bertil själv ritat och fick mycket beröm för.

Bertil engagerade sig tidigt i nykterhetsrörelsen, först i hembygdens IOGT-loge Hoppet, sedan i MHF i Östersund. Bertil var även med i Tempelriddarorden. Efter pensioneringen tillbringades mycket tid på makan Ediths föräldragård Mon i Ragunda, där han bland annat renoverade den gamla stugan från 1700-talet. Förutom gården Mon, var ett stort fritidsintresse att svarva i trä, speciellt miniatyrer. Bertil deltog på flera konstutställningar med sina alster.

De gamla slalomtakterna satt i länge. Bertil åkte alpint i Åre och Oviksfjällen, tillsammans med sonen Hans, upp i 70-årsåldern.

57 år efter vigseln i Ragunda kyrka blir sista vilan också på denna vackra kyrkogård.

Familjen