Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bengt Saltin, Stockholm

Bengt Saltin, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år. Hans närmaste sörjande är Ann-Sofi Colling-Saltin samt barnen Ola, Åsa och Anna med familjer.

Under sina medicinstudier vid Karolinska institutet på 60-talet introducerades Bengt Saltin för professor Huhwü-Christensen vid Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet (GCI), där Bengt senare kom att skolas till arbetsfysiolog.

Bengt hade en unik talang för forskning. Efter hans avhandling 1964 inleddes en enastående forskarkarriär. Han blev känd internationellt och med tiden en av de världsledande inom arbetsfysiologin. 1973 blev Bengt Saltin professor vid Köpenhamns universitet och frånsett en kortare återkomst till Karolinska institutet/Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm, kom Köpenhamn att bli basen för hans forskningsverksamhet. Bengts huvudsakliga forskningsområde var att undersöka effekterna av fysiskt arbete på hälsa och prestation, från gennivå till hjärta och muskelfunktion, vilket haft en direkt påverkan på vår syn avseende träning/motion, hälsa och prevention av sjukdomar.

Under tio års tid ledde han Copenhagen Muscle Research Centre, ett internationellt mycket framgångsrikt forskningscentrum i humanfysiologi som samlade forskartalanger från hela världen. Bengt Saltin skapade här en forskningsmiljö, som ofta lyfts fram som ett utmärkt exempel inom internationell forskning.

Bengt Saltin publicerade cirka 450 vetenskapliga artiklar (flera av dessa är redan klassiker inom fältet) och ett stort antal vetenskapliga bokkapitel. I tillägg var han en mycket eftertraktad föreläsare världen över med en unik pedagogisk förmåga att förmedla komplexa ting på ett förståeligt och inspirerande sätt.

Han var ledamot av Danmarks Kungliga Vetenskapsakademi, hedersdoktor vid tolv universitet och fick Novo Nordisk Prize 1999 och den Internationella Olympiska kommitténs vetenskapliga pris 2002 (även kallat ”Idrottsforskningens Nobelpris”).

Avseende Mittuniversitet hade Bengt Saltin en avgörande roll för att Nationellt vintersportcentrum blev till en del av universitetet och hade inledningsvis en betydelsefull roll för utvecklingen av ämnet idrottsvetenskap. Ett ämne som senare utvecklades till att bli ett av universitetets starkaste avseende vetenskaplig publicering, med en stark koppling till olympisk prestationsidrott. Bengt Saltin blev hedersdoktor vid universitetet 2006 och hans breda erfarenhet från akademin och allmänna visdom har varit till stort gagn för utvecklingen av Mittuniversitets profil med idrotts- och hälsovetenskap.

Bengt Saltin var under många år idrottsvetenskaplig rådgivare till Sveriges olympiska kommitté och var ett ovärderligt stöd i överförandet av kunskap från forskning till praktik. Hans kunskap var både djup och bred med en unik förmåga att koppla ihop vetande från olika fält, ta ut det viktigaste och förmedla det så att tränare och aktiva inspirerades och fick konkreta råd hur de kunde omsätta kunskap till handling.

I Bengt Saltins storhet låg även hans alltid vänliga bemötande, stora engagemang, starka drive och passion och den support han gav så många talangfulla forskare världen över. Alltjämt under sin sista tid i livet skrev han artiklar och stöttade forskarkollegor med sin rika erfarenhet och gav värdefulla förslag.

Vi sörjer förlusten av en av de största inom fältet och en unik person och medmänniska.

H.-C. Holmberg

Professor vid Mittuniversitetet och

forskningschef vid Nationellt vintersportcentrum samt

utvecklingschef på Sveriges olympiska kommitté