Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bengt Liljemark, Lillhärdal

Måndag 16 november 2020 avled vår far i sitt hem Påls på Nordanhå efter en längre tids sjukdom. Han fick somna in i samma rum som han föddes i för nästan 85 år sedan.

Pappa var född och uppvuxen i Lillhärdal och var yngst i en syskonskara på tre barn. 1959 gifte hans sig med Gun, de fick tre barn och 1964 flyttade familjen till Hede. År 1990 gifte han om sig med Berit som han delade sitt liv med fram till sin bortgång och 2004 flyttade de tillbaka till hans älskade barndomshem i Lillhärdal.

Bengt utbildade sig till möbelsnickare på Verkstadsskolan i Östersund, där han fick sitt gesällbrev 1956. Därefter började han sin yrkesmässiga bana som slöjdlärare i Lillhärdal. Han fortbildade sig som slöjdlärare på Näs i Västergötland. Efter flytten till Hede arbetade han som slöjdlärare.

Företaget Bengt Slöjdare startades 1973 och drevs först från källaren på Wemerskolan och därefter byggde han en egen verkstadslokal. 1978 fick Bengt sitt mästarbrev som möbelsnickare. Han drev Bengt Slöjdare i Hede med ett antal anställda fram till sin pensionering då han sålde verksamheten. Bengt Slöjdare levde dock vidare från verkstadslokalen på logen i Påls. Pappa var en entreprenör ut i fingerspetsarna som hittade nya kreativa vägar för sitt företagande i olika konjunkturer och skiften. Företaget har haft olika inriktningar, men grunden har alltid varit kärleken till trä och framförallt till furu.

På fritiden var det framförallt idrott i alla former och föreningslivet som blev hans stora intressen, även älgjakten varje år var helig. Bengt började tidigt som aktiv inom fotboll och han var aktiv folkdansare under många år, både i Lillhärdal och Hede. När barnen blev större på 70-talet engagerade han sig som ungdomsledare inom friidrotten i Hede IK. Han var en av initiativtagarna till den nya rubtanbanan på Hede IP i mitten på 70-talet. Verksamheten var mycket aktiv och hade ett flertal framgångsrika ungdomar. Han var också mycket engagerad i Jämtland Härjedalens Idrottsförbund.

Bengt var under lång tid ordförande inom Företagarna Härjedalen. Där var han en engagerad och mycket uppskattad person samt en betydande länk mellan näringsliv och kommun.

Han var också den drivande kraften i tillkomsten av den privata sjukvården i Härjedalen. Pappa brann för Fjällhälsan och uppbyggnaden av den. De sista tio åren kom även vindkraften och föreningen Medvind in i bilden. Han tog initiativ till föreningen och var länge ordförande. Tillsammans med styrelsen förhandlades det fram ett av Sveriges bästa bygdepengsavtal.

Sedan han träffade Berit hade dom sitt gemensamma smultronställe nere i Sollebrunn. Ett torp där dom tillbringade somrarna. Här umgicks dom med nära och kära och levde ett härligt sommarliv tillsammans med sina älskade hundar.

Tomrummet efter pappa kommer att vara stort både för oss nära och för alla inom de områden han verkade inom. Han lämnar efter sig ett arv att förvalta på många sätt. Närmast sörjande är hustrun Berit samt vi barn med våra barn och barnbarn.

Pia, Lena och Mats