Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Arne Regnander, Ytterhogdal, 81 år

Pappa föddes i Backe 1933 men redan när han var fyra år flyttade familjen hem till Ytterhogdal. Han kom sedan att bo och verka i Hogdalsbygden i hela sitt liv.

Efter realskolan i Sveg ville pappa utbilda sig och snabbt komma in i yrkeslivet. Hans tankar kretsade kring två alternativ, en framtid inom byggbranschen eller en framtid i skolans värld. Det blev det senare då han sökte och kom in på folkskollärarutbildningen i Härnösand. Redan vid 21 års ålder var han utexaminerad lärare och började sin lärarbana i Hogdal. Pappa och mamma Synnöve, som också var från byn, gifte sig ett par år senare och fick oss barn i snabb följd. De gav oss en oerhört trygg och kärleksfull uppväxt.

Pappa fick nytta av sitt intresse för byggande då han på egen hand ritade det hus där vi växte upp och där han bodde kvar hela sitt liv.

En tid efter mammas bortgång träffade pappa Birgitta. Tillsammans upplevde de en härlig tid fylld av glädje och spännande resor.

Pappa arbetade i 16 år som lärare och i 28 år som rektor. Han var under hela livet oerhört engagerad i skolan och påpekade ofta, under de otaliga diskussioner vi hade runt köksbordet, att alla barn har någon styrka och det gäller för skolan att hitta och uppmuntra den. Pappa hann också med att arbeta politiskt i först Hogdals- och sedan Härjedalens kommun. Han var under flera år kommunfullmäktiges ordförande.

Idrotten var ett stort intresse för pappa genom hela livet. Under ungdomstiden spelade han bandy, ishockey och fotboll. Senare blev det styrelsearbete i YIK, orientering, uppdrag som fotbollsdomare, skjutsning och vallning när vi barn skulle iväg på skid- och simtävlingar m.m. Under senare år följde pappa med stort engagemang Ytterhogdals fotbollslag från läktaren på Svedjevallen.

Vid 10 års ålder fick han sitt första dragspel och musiken utvecklades till att bli pappas utan konkurrens största intresse. Han spelade flera instrument, sjöng i olika sammanhang och älskade att spela och underhålla. När Dan med kompisar startade dansband i unga år körde han till en början runt pojkgänget till dansbanorna men snart tyckte han att det blev tråkigt att bara stå och vänta och hoppade själv in i bandet. I drygt 20 år spelade han sedan i Stewes orkester tillsammans med Dan, Ola, Eva och många andra musikanter . Pappa var också körledare genom i stort sett hela livet. När pensionsdagen infann sig avtog inte intresset utan den tid som då fanns att tillgå bidrog till att större delen av hans dagar fylldes av diverse musikuppdrag. Senast var han ledare för kören Optimisterna i Sveg, ett uppdrag han gick in för med stor glädje. Lika stor glädje kände han när han fick sätta sig bland saxofonisterna i Ljusnandalens Storband. Det var med stolthet han år 2009 mottog Härjedalens kommuns kulturpris med följande motivering: För en lång och hängiven sång- och musikverksamhet som spridit glädje till alla åldrar.

Pappa såg alltid möjligheter inte svårigheter. Hans nyfikenhet lade grunden till att han ständigt antog nya utmaningar och han ställde alltid upp och hjälpte oss med allt från hundpassning till byggnationer av skilda slag. Energin och engagemanget var mycket imponerande. För oss barn är pappa en älskad förebild som alltid kommer att finnas med oss.

Dan, Åsa, Ola, Eva