Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Anna-Lisa Wikström, Strömsund

Anna-Lisa Wikström, Strömsund, har avlidit i en ålder av 82 år.

Anna-Lisa föddes på Miltallberget av föräldrarna Agnes och Anders Bolin som fick tre barn. Hon började skolan vid sex års ålder och tillsammans med sina syskon bodde hon inackorderad i Bodum från 1943 till 1947, då det beslutades om skolskjuts.

Det fanns ingen riktig bro över älven, utan en hängbro, och vid öppet vatten rodde hennes mamma över barnen. På våren var vattnet strömt och gick ibland över tio meter in i skogen. På vintertid blev det långt att gå på oplogad väg, om det inte var timmerkörning så hästarna trampade upp vägen.

Det bodde åtta familjer på Miltallberget. När Anna-Lisa var 12 år började hon sätta skogsplant på våren; skaffade skattsedel och betalade skatt på de få slantar hon tjänade. Men arbete fanns att få. Ingen frågade om utbildning och betyg på den tiden.

Hon arbetade därefter som barnpiga och hembiträde hos familjer, och som servitris när hon träffade Bernt Wikström från Brattbäcken. De gifte sig 1957 och bodde i Brattbäcken i två år. Maken blev anställd av Domänverket och de flyttade till Miltallberget.

När deras barn hade börjat skolan, fick Anna-Lisa arbete vid sjukhuset i Backe, där hon trivdes bra. 1973 skulle äldsta barnet börja gymnasiet i Strömsund, och makarna köpte därför ett hus där och Anna-Lisa fick arbete vid ”sjukstugan” som den då hette.

Hon började senare arbeta fackligt hos Kommunalarbetarförbundet, avdelning 33, som sektionsordförande och vice ordförande i många år med följduppdrag vid LO-sektionen, diabetesföreningen, PRO, socialnämden och kommunalfullmäktige som politiker.

Anna-Lisa efterlämnar döttrarna Monica och Majlis. Sonen Sune dog av cancer 1996, en sorgens tid för familjen. Fem barnbarn förgyllde hennes tid.

Döttrarna Monica och Majlis