Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Anna-Lisa Svedevall, Lövudden, Kälarne

Mamma Anna-Lisa föddes i Håsjö 1927, som Edith och Olle Wikströms förstfödda. Hon fick senare två bröder; Karl-Axel och Thorsten.

Som många andra unga kvinnor på den tiden började hon på hushållsskola, Röstaskolan i Ås. Kunskapen om matlagning och hushållet kom att bli ett signum för mamma, hon kunde verkligen koka soppa på en spik. I köket förvandlades råvaror till måltider som var uppskattade av alla dem som någon gång passerade hennes kök.

Något år senare träffade hon pappa Erik och 1949 gifte de sig. Mamma flyttade till gården på Lövudden som de delade tillsammans med svärföräldrarna fram till 1981. På gården bedrevs det lantbruk med bland annat mjölkkor fram till 1961. Under 50-talet utökades också familjen med oss tre döttrar.

Mamma var intresserad av natur och friluftsliv, åkte gärna skidor, plockade bär och gick promenader, aktiviteter hon ägnade sig åt så länge hennes kropp var med henne. Mamma var också duktig på att ta tillvara på växter från skog och mark för att skapa egna arrangemang, det fanns alltid tussilago i skålar eller vackra mossor på ett tråg som smyckade hemmet. Intresset för nyheter och sport fanns också med mamma livet ut. Hon läste dagstidning, lyssnade på radio och följde alltid vinterstudion på tv.

På 60-talet läste hon också en kvällskurs i engelska, som hon hade nytta av när hon och pappa åkte på sina många utlandsresor.

Mamma var familjens knutpunkt och hade stor förmåga att samla oss kring högtider. Under sensommaren strax före 90-årsdagen planerade och genomförde hon en fest på gården på Lövudden för släkt och grannar. Ett fint minne för oss alla.

Mamma lämnar oss med många fina minnen och saknaden efter henne är stor.

Barbro, Gun och Lena