Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Anna Holmberg, Lit

Anna Holmberg, Lit, har stilla avlidit i en ålder av 95 år och 11 månader. Anna föddes 1923 i Husås, Norra Lit, som äldsta barnet till Selma och Anton Öst.

Annons

Gården i Husås präglades av hög aktivitet och mycket folk och Anna trivdes i rollen som aktiv storasyster åt sina två yngre syskon Gerhard ("Geje") och Gun, sedermera gift Carlsson. "Dagamän" och pappa Antons affärsbekanta gästade ofta gården med mor Selma och hennes goda kök. Anna fanns alltid med och passade upp och hjälpte till med allehanda sysslor.

Anna tog körkort vid 18 års ålder vilket var synnerligen ovanligt på den tiden bland kvinnor. Hon lärde sig genom att köra lastbil med sin far.

I tidiga tjugoårsåldern ville Anna ut och pröva sina vingar, vilket resulterade i det första äktenskapet. Det blev totalt tre äktenskap, varav två resulterade i barn. Thomas föddes 1955 i äktenskapet med Erik Engström, från Raftsjöhöjden och sedermera Haninge, samt Claes 1958 med Olle Holmberg, från Föllinge. Anna drev en populär caférörelse i Haninge när hon var gift med Erik.

Efter skilsmässan från Erik flyttade Anna tillbaka till Jämtland där hon jobbade med olika arbeten, främst inom servicenäring samt vård och omsorg.

Så småningom kompletterade hon sin utbildning och hittade därefter sitt drömjobb vid förskolan i Lit. Hon kom i den rollen att bli mycket uppskattad av såväl barn som föräldrar. Anna var under många år även verksam dels i rollen som Skogsmulle och var även föreståndare för Barnens trafikskola vid Centralskolan i Lit.

Anna hade ett mycket starkt intresse för sociala frågor och ville gärna hjälpa utsatta. Hon hade alltid starka uppfattningar och var mycket principfast och orubblig i sina sociala värderingar. Anna var en engagerad och lojal föreningsmänniska och hon var bland annat i många år ordförande i MHF:s damklubb. Många jular bjöds det in gäster från "sämre bemedlade" i hemmet på Norrgårdsvägen i Lit.

Anna var även en mycket intresserad och duktig skribent och hon producerade exempelvis uppskattade bidrag till Litsboken, bland annat om sin kära hemby Husås och alla dess gårdar och invånare. Hennes dikter och vistexter till högtidsdagar och andra firanden är oräkneliga. Anna var även en duktig amatörkonstnär med en stor produktion av keramik och teckningar.

Anna älskade sitt hem och sin familj och ville bo kvar så länge hon kunde. Hon slutade köra bil vid 90 års ålder och var mycket pigg och klar alldeles till slutet av sitt långa liv. 90-årsdagen firades på Hembygdsgården. Det kom 102 gäster till det kalaset. Anna själv hade före kalaset sagt att "det är ingen mening att ha någon fest - det kommer ingen ändå". 95-årsdagen firades med mottagning hemma på Norrgårdsvägen, även då med många uppvaktande gäster.

Anna fick somna in stillsamt i sitt älskade hem på dagen exakt en vecka innan hon skulle fylla 96 år.

Vi är mycket tacksamma för allt vår kära, starka och enastående mor gjort för oss och andra och vi önskar henne en vila i frid efter en lång livsvandring.

Sönerna Thomas och Claes