Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Allan Molin, Östersund

Allan Molin, 88, mannen med den brinnande dragspelslågan har lämnat oss.

I slutet av 1970-talet lämnade han Lycksele och har sedan dess varit Jämtland trogen.

Intresset för dragspel kom redan i 9-årsåldern. Efter mycket tjat med föräldrarna fick han sitt dragspel av märket Excelsior. Det blev dock ett relativt kort innehav för dragspelet ställdes undan, för att senare säljas. Intresset svalnade då hans mor blev allvarligt sjuk och bad om att få slippa ”gnället”.

Musiken och speciellt sången har dock präglat Allan alla år och ”pånyttfödelsen” infann sig på en dragspelsfestival på Sandviken i början av 1990-talet. Sen var han som uppslukad av den folkliga musikatmosfären.

Medlemmarna i Jämtbälgen uppmärksammade tidigt hans stora intresse samt ledaregenskaper då han blev en av de nya. Under åren 1993 fram till 2006 var han dessutom klubbens ordförande.

Allan har berättat om ett minnesrikt liv med dragspelsmusiken i en jubileumsskrift utgiven av dragspelsklubben 1997. Några speciella minnen har han som är värda att omnämna. Medverkan på Ransäters dragspelsfest sommaren 1995 då hans sångstämma ljöd vid öppningsceremonin till en tusenhövdad publik. Samma år som presentatör av dragspelskungen Erik Frank ute på Sandvikens festplats. Klubbens 30-årsfirande 2002. Dess ungdomssatsning år 2003 och musikresan med buss till Lofoten året därefter, som framstod som en viktig del inom den nordiska dragspelsrörelsen.

Musiken har genom alla åren förgyllt tillvaron parat med Allans sonora sångstämma. Som den gången år 1989 då han tillsammans med 27 dragspelsintresserade Jämtbälgare åkte över till Kanada under tre veckor för att uppträda inför skandinaviska emigranter i delstaten Alberta.

Och med sången ”Brunkullans vals” har han för alltid satt sin minnesbild stabilt inom den glada musikens värld.

Vi är många medlemmar i klubben som saknar denne entusiastiske person med den rätta känslan för den traditionella tonen.

Vännen Åke Bengtzon