Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesgärde pekas ut som potentiellt giftig badplats

Minnesgärde och Svenstaåns badplats är potentiellt giftiga badplatser.
Miljögifter har hittats i anslutning till båda platserna.

Det visar en granskning som SVT har gjort.

Cirka 300 meter bortanför Minnesgärde har oljebolaget BP varit verksam, från 1930-talet till och med 1958. BP har där lastat om och lagrat petroleumprodukter. På 50-talet var verksamheten omfattande. Föroreningar i form av olja och bly hittades under undersökningar av platsen för sju år sedan. Detta kopplas ihop med oljespill. Föroreningsnivån bedöms som måttlig till stor, med hänsyn till att BP:s verksamhet var omfattande. Spridningen av föroreningarna bedöms som måttliga.

Området är klassat som riskklass 2 av länsstyrelsen. Det innebär att det finns stor risk för människors hälsa och miljön. Närheten till Östersunds vattenverk är en viktig del i bedömningen.

Svenstaåns badplats kan vara förorenad av industrimark drygt 400 meter bort. Rester av dieselolja och bensin kan finnas i marken efter underjordscisterner som fanns på platsen.

Föroreningar från cisternerna kan ha läckt ut till grundvattnet och Storsjön, eftersom en dricksvattentäckt ligger 200 meter från fastigheten. Underjordscisternerna ska vara bortgrävda för 20 år sedan, men detta kommer enligt länsstyrelsen "endast från en muntlig källa".

Badplatser som kan vara drabbade av miljögifter är svåra att upptäcka för allmänheten. Om en kommun skyltar med att vattnet är bra vid en viss badplats så betyder det inte att de har kollat upp att vattnet är rent från miljögifter. Kommunerna tar nämligen bara prover på halten av tarmbakterier – vilket påverkar risken av att bli magsjuk.

Så tungmetaller och andra gifter kan du få i dig ändå.

– Normalt faller du inte ned död pladask, om du får det i dig. Men vi vet inte i dag vad hela den här soppan av miljögifter vi får i oss har för effekt på oss om tjugo år. Jag skulle försöka undvika den extra exponeringen från badvatten, säger biokemisten Britta Hedlund, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket.