Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen vaknar till liv i Högvålen – 100 år efter Joe Hills död

Joe Hill avrättades 19 november 1915. Fyrtio år senare finns hans aska i en grå påse i Högvålen. Minnet från faster Esters kök delar Astrid Hjelm med sig av den nya boken "Det dolda landskapet", som släpps på lördag.

Annons

Faster Ester sitter i köket i parstugan i Högvålen i början av femtiotalet. Framför henne på bordet ligger ett uppvecklat gråpapper och hon håller en grå silkespåse i sina händer. Den som har minnesbilden är Astrid, då runt 20 år och hemma på besök på gården i Högvålen.

– Det var en märklig stämning i faster Esters kök den där dagen. Jag förstod direkt vad det var, vi hade talat om det flera gånger, säger Astrid Hjelm om sitt minne i dag.

I silkespåsen låg askan efter Esters bror, Joel Hägglund. Han var mer känd som Joe Hill och den 19 november är det hundra år sedan han avrättades i Utah i USA. En del av hans aska är spridd i Högvålen.

Astrid Hjelm hette Dahl när hon föddes i början av 1930-talet i Högvålen i Härjedalen. Hennes minnen från uppväxten i fjällbyn är både många och spännande. Vi sitter i Astrids soffa i lägenheten i Östersund och pratar, men egentligen är vi på en vandring, både genom Högvålen och genom byns historia. Astrid nämner gårdsnamn och förklarar släktband, berättar sägner och egna minnen. Ett av de minnen som Astrid har från Högvålen handlar om askan efter vissångaren och fackföreningsmannen Joe Hill, som avrättades i USA för hundra år sedan.

– Det var hans syster Judit som utbildat sig till lärarinna och sedan fick en tjänst i Högvålen, säger Astrid. Jag tror det var 1904 eller 1905. Det var en lång resa från Gävle och hon fick rida den sista biten från Tännäs.

Som byns lärarinna fick Judit bo i en kammare i den parstuga där skolan inhystes. Judit trivdes med människorna och livet i Högvålen och skrev till sin syster Ester att hon skulle komma dit hon också. Då hade två av deras bröder, en av dem Joel som sedan kallades Joe Hill, utvandrat till Amerika och resten av syskonskaran var spridd i Sverige. Deras mamma hade dött tidigare och huset som syskonen ärvt i Gävle var sålt och bekostade bland annat biljetterna till Amerika.

Ester gjorde som Judit sa och kom till Högvålen.

– Sedan gifte de sig båda i byn. Faster Ester brukade säga att de tog de snyggaste pojkarna i byn, minns Astrid och skrattar. Faster Ester är Astrids ingifta faster, hon var gift med Astrids farbror Ingebrikt. De båda familjerna bodde i varsin del av parstugan när Astrid växte upp.

– Vi sprang ofta in till faster Ester, jag och min syster. Hon hade alltid tid med oss och var alltid intresserad av oss. Hon hade många böcker och hon fanns alltid till hands när någon i byn behövde hjälp. Hon var orädd, säger Astrid när hon beskriver Ester.

Den dagen då Ester satt med sin brors aska vid köksbordet var det en annan stämning i köket. Det var då nära fyrtio år sedan Joe Hill avrättas i USA, anklagad för ett mord han aldrig erkände. Nu fanns en del av hans aska i Högvålen.

– Ester sa till mig att det var askan efter hennes bror Joel och att en fin dag skulle hon gå till Gammelvallen och strö ut eller gräva ner askan där, säger Astrid. Det gjorde hon också.

Joe Hill kämpade för social rättvisa och för bättre villkor för arbetare i USA. Han var aktiv i fackföreningen Industrial Workers of the World, IWW. Sånger med fyndiga texter var hans signum och ofta hämtade han melodierna från kända psalmer och väckelsesånger, som gjorde att de kändes igen. Sångerna användes vid demonstrationer och strejker runt hela USA. Fler stora artister har tagit upp hans sånger och världsartister som Bruce Springsteen, Johnny Cash och Bob Dylan har inspirerats av Joe Hill.

Sång och musik var en del av syskonen Hägglunds uppväxt i Gävle och de spelade orgel, dragspel, fiol och de sjöng. Judits sångröst blev till exempel omtalad när hon besökte Tännäs kyrka för första gången. Till sina systrar skickade Joel brev med skrivna verser under de första åren han var i Amerika. De adresserades till Nordanfjäll, som han kallade Högvålen. Även Ester skrev på vers, bland annat funderingar om sin bror och barndomsminnen.

– Det har fortsatt gå i arv, musikaliteten och kreativiteten. Många i släkten är musiker i dag eller konstnärliga på annat sätt, säger Astrid.

Joe Hill har varit en del av den gemensamma historien för släktingarna i Högvålen. Judit dog 1936, men hennes barn och barnbarn finns kvar. Några bor i byn som deras mormor kom till som lärarinna i början av 1900-talet. Judits dotter Karin är en av Joe Hills närmaste släktingar som lever i dag.

– Den här historien har alltid varit levande i släkten. Faster Ester hade kontakt med Ture Nerman, som översatte många av sångerna till svenska och också skrev om Joe Hill och det betydde mycket. I dag har vi kontakt med släktingar i Gävle och Göteborg och vi har besökt Joe Hill-gården i Gävle flera gånger, säger Astrid.

Joe Hill-gården är den gård där syskonen Hägglund växte upp och i dag är den ett museum som drivs av SAC Syndikalisterna.

När Joe Hill avrättades 19 november 1915 var han 36 år. Det sägs att askan spreds runt världen i 600 kuvert, till alla delstater i USA utom Utah och till andra länder runt om i världen. En del hamnade vid ett köksbord i en fjällby i Härjedalen fyrtio år efter hans död. Hur det kommer sig vet vi inte.

Ester säger i en tidningsintervju på 1960-talet att de fick veta om rättegången och arkebuseringen via en liten notis i en svensk tidning några månader efter Joe Hills död. Syskonen hade då inte haft kontakt på en tid. I tidningsartikeln finns uppgifter om att Ester grävde ner en del av askan vid ett körsbärsträd vid barndomshemmet i Gävle.

Minnet av dagen när faster Ester satt med askan vid köksbordet har Astrid Hjelm delat med sig av i den kommande boken Det dolda landskapet. Där har Länstidningens läsare och alla som velat, kunnat bidra med minnen från platser i Jämtland och Härjedalen. Astrid har fler minnen från Högvålen i boken, bland annat om en rödhårig dam som ville låna telefonen och ringa Berlin, mitt under brinnande krig. Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia.

En vers som Joe Hill skickade till systrarna i Högvålen, återgiven i Aftonbladet på 1960-talet:

”När stjärnorna tindra i Julekväll jag vandrar ensam på enslig stig

min tanke flyger till Nordanfjäll där tvenne hjärtan slår för mig.”

De tvenne hjärtan han syftar på är Judit och Ester.

Annons