Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern: "Vi måste se över det här"

De hjälpmedel som finns för att kommunerna ska kunna bygga bostäder fungerar inte, konstaterar Riksrevisionen.
Regeringen utreder just nu hur problemen ska åtgärdas.

Hundratals äldre står i kö för att få flytta in i lägenheter i länets centralorter men väntetiden för att få en ny bostad kan vara flera år, visar en sammanställning som LT gjort.

Ingen av länets tillfrågade kommuner har heller kommit särskilt långt i sina åtgärder för att bota bostadsbristen. Alternativen är att anpassa redan befintliga lägenheter eller att bygga helt nytt.

Enligt flera kommuner bär det sig inte rent ekonomiskt att bygga nya lägenheter och de som eventuellt kan bli byggda riskerar att få en för hög hyresnivå.

– Vi har svårt att möta de krav som ställs för att bygga till exempel trygghetsboenden så vi avstår från det för att det helt enkelt blir för dyrt, säger Hans Green, vd vid kommunala Berg hyreshus.

Enligt bostadsförsörjningslagen ska kommunerna tillhandahålla bostäder som är anpassade för invånarnas behov och ansvaret för bostadsförsörjningen delas mellan kommunen och staten.

Kommunen ska se till att bostäder finns att tillgå och staten ansvarar för att kommuner får förutsättningar att bygga de bostäder som behövs.

Men det fungerar inte i dagsläget, enligt kritik från Riksrevisionen vars uppgift är att granska hur staten sköter sina uppdrag.

Kritiken är besk.

"Regeringen har inte gett kommuner med svaga bostadsmarknader tillräckliga finansiella och rättsliga förutsättningar", är granskningens slutsats.

Det finns statligt stöd att få för att bygga exempelvis trygghetsboenden, men motprestationerna som krävs betraktas av många som orimliga.

En analys visar även att flera av de ekonomiska stöd som bostadssvaga kommuner, som exempelvis Berg och Ragunda, kan få krockar med EU:s regelverk.

Regeringen startade därför en utredning sommaren 2013 för att hitta en lösning.

– Det är tydligt att vi måste se över hur dessa kommuner ska kunna säkra bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

Men något konkret resultat av den utredningen kan dröja.

I maj 2015 ska den vara färdig och det lär ta ytterligare några år innan slutsatserna därifrån kan omvandlas till något som skapar möjligheter att klara bostadsförsörjningen för äldre i Jämtlands län.