Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern uttalar sig inte om Jämtlandsvägarna

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) anser att landets vägpengar snedfördelas och vill veta vad regeringen ska göra åt saken.

Men ansvarig minister väljer att inte ge något tydligt svar.

I en fråga till infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M) ifrågasatte Per Åsling (C) varför vägpengar fördelas mellan länen baserat på befolkningsmängd och inte på vägsträcka och trafikmängd.

Blekinge får till exempel mer pengar än Jämtlands län trots att Jämtland har en längre vägsträcka och fler körda fordonskilometer än Blekinge, påpekar Åsling.

"Jämtland är det län som har störst andel grusvägar och där är underhållet mycket eftersatt. Därför behövs särskilda åtgärder i form av ett grusvägspaket", skrev han till ministern i mitten av februari.

Men svaret han nu fått är han inte nöjd med.

Infrastrukturministern väljer att inte svara på den direkta frågan om vad som ska göras åt saken utan hänvisar till vad regeringen redan beslutat om vägnätet för de kommande åtta åren.

"Regeringen förklarade att varje enskilt läns ekonomiska ramar skulle vara oförändrade från 2014 till 2021", skriver infrastrukturministern.

– Det här är ett ickesvar, det är ju inte svar på den fråga jag har ställt, säger Per Åsling (C).

Inte förrän efter 2021 kan vägpengarna eventuellt omfördelas och Catharina Elmsäter-Svärd (M) hänvisar i sitt knapphändiga svar till att regeringen just nu jobbar med de ekonomiska ramarna. Ett jobb som ska vara klart under våren 2014.

"Jag kan därför inte uttala mig ytterligare i ärendet", skriver hon till Per Åsling (C), som uppger att han inte tänker ge sig i frågan om vägpengarna.

– Ja jag får ju inget svar så vi fortsätter att driva frågan och kommer att fortsätta att ställa infrastrukturministern till svars. Det är angeläget.

Ser du att det skulle kunna införas någon ny räknemodell för fördelningen av de här vägpengarna?

– Frågar du oss i Centerpartiet så blir det så, men sen får vi se var de andra partierna ställer sig.