Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern oroad – kallar till möte

/
  • ”Att chefer och arbetsledare trakasserar är ytterst grave- rande” säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Lena Adelsohn Liljeroth kommer att kalla arbetsgivare och fackliga organisationer till möte med anledning av avslöjandet om sexuella trakasserier inom scenkonsten.
– Det finns nog rätt mycket att ta tag i, säger hon till Ekot.

Annons

Nu reagerar kulturministern på den granskning, gjord av Sveriges Radios Ekot, som visar att var tredje kvinna inom scenkonsten har blivit sexuellt trakasserad. Samtidigt som oppositionen efterlyser tydligare krav på de stora kulturinstitutionerna säger Lena Adelsohn Liljeroth (M) till Ekot att hon kommer att kalla till sig fack och arbetsgivare för att diskutera hur problemen ska lösas.

Som jag förstår är det arbetsledarna, det vill säga regissörer, chefer och producenter som står för trakasserierna. Då är det skulle jag vilja säga ytterst graverande. Det här är ett ju gemensamt ansvar för fack och arbetsledningen, det finns nog rätt mycket att ta tag i.

Staten har inflytande över nationalscener som Dramaten, Riksteatern och Operan, som finansieras av skattepengar.

– Det är inte rimligt att staten ska betala skattebetalarnas pengar till institutioner som missköter sig å det grövsta på det sätt som har visats här. Det är ett missbruk av skattemedel som inte är acceptabelt, säger Leif Pagrotsky, Socialdemokraternas talesperson i kulturfrågor, till SR.

Mer läsning

Annons