Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministerbesök på jägarstämma

Jordbruksminister Eskil Erlandsson invigningstalade när Svenska Jägareförbundet öppnade sin årsstämma på Holiday Club i Åre i lördags. Sedan grillades han av pressen.

Annons

Jakttidningarnas representanter ville veta vad Erlandsson skulle göra för dem om regeringen får sitta kvar efter valet. Var det rätt av staten (Sveaskog) att ta tre gånger mer betalt för jaktarrenden än privata markägare?

Ett extremt önskemål kom från Svensk Jakts Bernt Karlsson: Kunde inte regeringen ta ifrån renskötande samer deras jakträtt?

Men det ville inte Erlandsson höra talas om. Samernas jakt- och fiskerätt ingår i rennäringslagen och tillhörde samerna exklusivt innan regeringen införde småviltjakten på 1990-talet. Att Sverige inte skrivit på ILO-konventionen spelade ingen roll eftersom samerna är erkänt urfolk och deras renskötselrätt skyddad under internationell lag.

Veckans lokala jägarsnackis – älgskjutningen på Storsjön – hade inte undgått ministern, inte heller SVT-dokumentären Vargkriget. Men tillfrågad varför jägarkåren så ofta hamnar i blåsväder, om den borde lära sig skjuta bättre, tog han genast jägarna i försvar.

Erlandsson, som själv jagar hemma i Småland (älg, hare, vildsvin), har stor respekt för jägarkåren och menar att exemplen är undantag.

– Vi har över 300 000 jägare och på det stora hela är jägarkåren ansvarskännande, de allra flesta gör allt vad de kan för att skjuta rätt, sade han.

Ordförande Torsten Mörner instämde.

– Man ska komma ihåg att allt som handlar om djur får oerhört starkt genomslag i media, djur är något som folk bryr sig om, sade han.