Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister vill styra statliga jobb mer

För att grundläggande service ska finnas i hela landet kan staten komma att lägga sig i var myndigheter stänger, öppnar och håller kontor, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Landet måste hålla ihop.

Statskontoret ska inom kort få uppgiften att se över hur servicen och möjligheterna att bo i landet påverkas av hur myndigheter som Skatteverket, Trafikverket och Försäkringskassan bestämmer var de ska ha kontor.

– Vi ska ta fram en princip om att staten ska vara närvarande i hela landet, säger Shekarabi när riksdagen debatterar statlig service i hela landet.

Vems fel?

– Göm er inte bakom ett uppdrag, kontrar Centerledaren och förra näringsministern Annie Lööf.

Men Lööf själv fick många gliringar av regeringspartiernas och Vänsterpartiets företrädare om vad hon egentligen gjorde för att stoppa flykten från landsbygden, från mindre orter till större och från halvstora orter till stora regionstäder. Lööf hävdade att det i själva verket är beslut om myndigheters organisation som togs av S-regeringen, inte Alliansregeringen, för mer än tio år sedan som eldat på minskningen av statliga jobb ute i landet på många håll.

Miljöpartiets Emma Nohrén tycker att det är modigt av Centern att ha tagit initiativ till debatten, efter åtta år som ansvarigt för närings- regional- och landsbygdspolitiken.

Mindre bättre

Sverigedemokraten Anders Forsberg säger att begreppet Hela Sverige ska leva är viktigt för SD eftersom goda värderingar och normer gynnas av att fler kan bo i hembygd de känner, enligt honom.

– Graden av samhörighet är högre på mindre orter, det tycker vi är positivt, för dagens extrema fokus på individen och mångkulturen leder endast till normupplösning och splittring, hävdar Forsberg.

– Samverkan mellan kommunerna måste ökas, anser Magnus Oscarsson, KD, och säger att inget parti kan svära sig fritt från ansvar för att folk och flyttlass och jobb dras till större orter och storstäder.

– Tillgång till offentlig service för alla är inte längre självklar. Det måste förändras, säger Oscarsson.