Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister uppvaktas om länets usla vägar

Länet har flest antal statliga vägar per invånare. Men de är urusla. På onsdagen ställdes ansvarig minister mot väggen.

Det tog tid, men tillslut fick länets beslutsfattare en träff med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och med sig hade de ett antal konkreta förslag.

– Behoven av upprustning finns, såväl för persontrafiken som för skogsnäringen, besöksnäringen och den tillverkande industrin. Det är inte acceptabelt att näringslivet i många fall inte kan transportera sitt gods i länet, det är helt enkelt en förlust för många företag som regeringen måste rätta till, säger regionrådet Robert Uitto (S) i ett pressmeddelande.

Enligt turistföretagen, skogsnäringen och övriga berörda länsbor, handlar det om statens orättvisa fördelning av väganslag till ett län som har mest statliga vägar per invånare och men där standarden är "under all kritik".

– Vi kräver ändrade och förbättrade hastighetsbegränsningar för turistframkomlighet och återinförande av alla de miljoner för bättre bärighet på vägarna för tunga transporter som tagits bort. Dessutom kräver vi en fördelning av medlen som utgår från alla de tiotusentals turister som kör på vägarna och inte utifrån de få boende utefter sträckorna, samt fortsatta investeringar kring tåg på Mittbanan och Inlandsbanan, säger Robert Uitto.