Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister uppvaktad i räddningsaktion

Sydsamiska språket talas endast av cirka 1 000 personer och är akut hotat.

Företrädare från nio kommuner har träffat integrationsminister Erik Ullenhag i en räddningsaktion i Östersund.

Annons

– Det var ett mycket bra möte. Vi kunde lyfta våra frågor och jag känner att vi har förståelse, säger Jeanette Kråik, samisk samordnare i Bergs kommun.

Ser du några förutsättningar att komma framåt?

– Nu gör regeringen satsningar på ökat antal lärare och skollagen kommer att ändras så det inte behövs förkunskaper för att läsa samiska. Det är två klara förbättringar, säger Jeanette Kråik.

Vilka problem ser du?

– Vi har hoppat över en eller ett par generationer i vårat språk. Vi har akuta problem att få tag på lärare som täcker i förskolan, skolan och inom äldrevården. Så vi har stora utmaningar för att rädda vårat språk, konstaterar Jeanette Kråik.

Kommunerna har en oklar bild av om de kan leva upp till de krav som lagen ställer, när det gäller språkutbildningen.

I de nio kommuner som ingår i förvaltningsområdet för samiska dominerar Sydsamiskan. Kommunerna ska erbjuda språket i vart fall delvis inom förskola och äldreomsorg. Det ska också finnas möjlighet för enskilda att använda sydsamiska i kontakter med stat och kommun.

Integrationsminister Erik Ullenhag nämner att det i första skedet finns behov av akutinsatser.

– Vi har gett Skolverket i uppdrag att snabbutbilda tolv lärare i minoritetsspråken därför att vi ser en akut lärarbrist just nu.

– De kommunala företrädare jag träffat under dagen vittnar om att man behöver köpa in lärare från Norge. Det är bra för de barn som har rätt till utbildningen. Men i längden är det inte hållbart, säger Erik Ullenhag.

Eftersom fler kommuner kommer in i förvaltningsområdet har en oro funnits för om nivån på statsbidragen till kommunerna ska ligga kvar.

– Mitt besked är att det kommer det att göra. Grundanslaget kommunerna har ska man kunna jobba utifrån och det ska ligga fast de kommande åren, säger Erik Ullenhag.

Men någon höjning av anslaget är inte aktuell.

– Vi gör ett antal andra insatser inom minoritetspolitiken som också underlättar kommunernas arbete, säger han.