Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minikyrka gjord av barn och för barn

Den 6 oktober 2018 knackade biskop Eva Nordlund Byström tre gånger med staven på kyrkdörren och därmed var den minsta kyrkan i pastoratet invigd.

Minikyrkan i Hammarstrand ligger mitt i byn. Det är en exakt kopia i storlek 1:10 av Ragunda nya kyrka. Men varför bygger man en minikyrka? Allt började när Åsa Nilsson i församlingen fick en semesterbild på en liten kyrka i Lövånger i Västerbotten, från sin syster.

– Jag bestämde mig snabbt att en sådan ska vi bygga i Hammarstrand, säger Åsa.

Hon presenterade sin idé för kyrkorådet i Ragunda, som tyckte att förslaget var intressant och avsatte en summa pengar.

– Dessutom skrev vi en ansökan till Leader 3Sam, som beviljade 200 000 kronor, vilket innebar att vi hade tillräckligt med pengar till bygget, berättar Åsa.

Snickaren Ingvar Magnusson i Bispgården fick uppdraget att bygga kyrkan och stuprör och hängrännor specialtillverkades av ett företag i trakten. Kyrkan är tre meter bred, fem meter lång och tornet 4,5 meter högt, med kors och klocka. En klocka att ringa i och en att se tiden på. Invändigt rymmer kyrkan tre bänkar på var sida om gången samt altarring och en altartavla.

– Kyrkan är byggd för barn och barnen har varit delaktiga i bygget. Bland annat har de fått vara med vid målningen av fasaden, sytt ”prästkläderna” och några har tillsammans med en konstnär målat altartavlan, berättar Åsa.

Lekkyrkan besöks flitigt av barnen. De använder prästkläderna och lever sig in i olika roller.

– Allt blev så bra när barnen fick vara med och bidra till sin egen kyrka, säger Åsa.

Seved Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel