Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre zon och ny icingregel

Hockeysäsongen närmar sig – och med den kommer regeländringar.
– Det känns som att i stort sett alla ändringar är för att få till mer offensivt spel, säger ÖIK-tränaren Markus Åkerblom.

Om nästan exakt en månad, 21 september, spelar Östersunds IK seriepremiär mot Örnsköldsvik.

Då kommer det att finnas en hel del nyheter på isen. Den tydligaste förändringen är nog att mittzonen har minskat rejält. Varje blålinje flyttas 1,53 meter närmare mittlinjen.

– Det är den ändring som kommer ha störst inverkan på spelet. Det blir förstås betydligt mer anfall eller försvar än tidigare. Mer spel i ytterzonerna, säger Markus Åkerblom.

Det är förstås möjligt att lag kommer att resonera annorlunda taktiskt efter förändringarna.

– Att försvara rödlinjen och stänga mittzon blir kanske svårare nu. Eftersom icingregeln också har ändrats kan det bli svårt med ett högt försvarsspel.

Icingregeln ändras till så kallad hybridicing, en nyhet i nordamerikanska NHL i fjol. Linjemännen ska inte längre blåsa direkt när pucken passerar förlängda mållinjen, utan väntar för att se om anfallande lag kan ha möjlighet att nå pucken först.

Om linjemannen bedömer att så är fallet ska icingen slås av och denna bedömning ska senast göras i höjd med tekningspunkterna.

– För spelarna tror jag ändå inte att det blir så stor skillnad. Däremot kan jag tycka att regeln är lite otacksam för linjedomarna. Det kan vara svårt att se vem som är först in i situationerna, säger Markus Åkerblom.

– Men det känns som att i stort sett alla ändringar är för att få till mer offensivt spel och fler mål. Det tror jag att vi alla gillar.

Alla förutom målvakterna?

– Ja, alla förutom målvakterna och Alexander Millner (ÖIK:s målvaktstränare), säger Markus Åkerblom och skrattar.

Innan serien börjar ska ÖIK spela tre träningsmatcher. En mot Örnsköldsvik och dubbla matcher mot Sollefteå.

Möten med Rosenborg var också inplanerade, men det stöp då trönderna har ekonomiska problem och inte kommer att spela i norska högstaserien i vinter.

Provspelande backarna Olle Fridell och Victor Vängman fortsätter också att träna med laget.

– De fortsätter att vara med oss som vilka andra spelare som helst. Simon Klockerud är snart tillbaka från sin knäskada, då får vi se hur vi gör. Behåller vi alla börjar vi säsongen med nio backar, och det skulle kunna bli så, säger Markus Åkerblom.