Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre fördjupning – mer sluggerdebatt

Det saknades inte energi i söndagens partiledardebatt – har Reinfeldt någonsin varit så arrogant? – men det är osäkert om väljarna blev så mycket klokare. Med åtta partiledare som radar upp gjorda och planerade miljardsatsningar, blir det blir svårt att få en helhetsbild och utläsa skillnader. Alla partier verkar satsa på allt.

Ingen vill erkänna att politik också handlar om att prioritera. Som att 130 miljarder i skattesänkningar rimligen får återverkningar på andra områden. Nej, ledarna för borgerligheten verkar på fullt allvar mena att det är möjligt att kombinera stora skattesänkningar med en solidarisk välfärdspolitik.

Ett annat tema på den borgerliga kanten var att trivialisera varenda satsning som ligger i Socialdemokraternas budget. Vad gör två miljarder extra till vården för skillnad, på det stora hela är det ju småpengar? Och vad gäller skolan, har regeringen redan gjort stora resursförstärkningar. I den mån det finns några välfärdsbrister att tala om är det problem som ankommer på kommuner och landsting att fixa, var Alliansens besked. Kampen om verklighetsbeskrivningen tog sig stundtals surrealistiska uttryck. Som när Fredrik Reinfeldt förklarade att han "hatade" utanförskapet. Sa alltså arkitekten bakom såväl fas 3 som utförsäkringarna av sjuka!

Dessa två timmar långa partiledardebatter brukar beskrivas som unika tillfällen där politikerna kan utveckla sina tankar kring de politiska vägvalen. En kontrast till de vanliga 30-sekundersintervjuerna. Tyvärr var det lite fördjupning över söndagens långsittning och mer sluggerretorik.

Exempelvis hade det varit intressant – och avslöjande – att höra Stefan Löfven gå till botten med regeringens enorma resursslöseri. Det är en sak att påtala att den sänkta krogmomsen och nedsatta arbetsgivaravgiften för unga har dömts ut av ekonomiska bedömare, en annan sak att förklara det ologiska med att slänga subventioner efter jobb som i hög utsträckning ändå hade blivit utförda. Det hade kunnat vara en aha-upplevelse.

Politiker som talar i munnen på varandra, levererar hårda ord och slagkraftiga one-liners har ett visst underhållningsvärde. Men det måste även finnas plats för de långa tankarna i politiken, som ger oss sammanhang och stämmer till eftertanke. Det fattades i söndags.