Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minderåriga syr dina kläder – våga ta ställning

Att klädföretagen indirekt använder sig av barn som arbetskraft i produktionssektorn är ofattbart!

Är det rimligt att barn i klädsektorn ska jobba 80 timmar i veckan för en minimilön som inte går att leva på? Visste du att det finns det totalt 200 miljoner barnarbetare i världen? En stor del av dessa barn jobbar i kläd- och sko-industrin.

Jag har sett flera reportage av Uppdrag granskning som har berört mig. Jag tycker inte att barn ska in vara tvungna att jobba för att knappt överleva, barn ska ha det bra och har rätt att gå i skola. Att ha skolundervisning ingår även det i FN:s barnkonvention. Om barnen inte får skolundervisning kommer de antagligen aldrig kunna skaffa ett jobb som ger en inkomst de kan leva på.

En 15-årig indonesisk arbetare säger så här: I juni och juli 2003 arbetade vi på min sömnadsavdelning från klockan sju på morgonen till klockan fyra morgonen därpå (21 timmar), på grund av en stor order från ett sportföretag. Vi fick gå hem i omkring sju timmar, men var tvungna att vara tillbaka på fabriken klockan 11 på morgonen, för att arbeta till klockan 10 på kvällen (11 timmar).

Barnarbete är ett brott mot FNs-barnkonvention men ändå förkommer det överallt i världen. Eftersom vi inte protesterar framstår det som att vi tycker det här är okej.

Jag tycker att vi Sverige öppet ska kritisera mot barnarbete. Ett sätt kan vara att bojkotta alla kläder från företag som inte uppfyller kraven i FN:s barnkonvention.

Du som läser detta sluta köp kläder som inte har producerats på rätt villkor!

Carl-Fredrik Cederborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel