Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milkos ledning träffade länets bönder

Missnöje över låga avräkningspriser och oro inför framtiden gör att flera bönder hotar med att lämna Milko. Men Milkos vd Göran Henriksson är positiv efter veckans medlemsmöten runt om i Sverige.

– Jag känner mig rätt trygg att vi kommer att ha medlemmarna med oss, säger han i lunchpausen vid medlemsmötet på Scandic Östersund Syd på fredagen.

På förmiddagen hade drygt 60 medlemmar fått information om läget i Milko från ledningen.

– Vi har berättat hur vi hamnade i den här situationen, varför vi inte kan betala högre avräkningspris för bönderna och vad vi gör för åtgärder för att vi ska bli konkurrenskraftiga, säger Göran Henriksson.

Det ekonomiska läge som Milko har hamnat i förklarar Göran Henriksson med att Milko tappat på ostproduktionen. Priset på ost har sjunkit i och med utländsk konkurrens men osten kostar fortfarande lika mycket att tillverka. Med ett stort besparingspaket som bland annat innefattar ett inriktningsbeslut att lägga ned mejerierna i Sundsvall och Karlstad, räknar Milko med att spara 140-150 miljoner kronor.

Efter lunchen var det dags för ledningen att lyssna på vad medlemmarna hade att säga och vad de hade för frågor. På tidigare medlemsmöten har det framförallt varit två frågor som kommit upp.

– Många är positiva till att det händer något, men man undrar varför det här inte har gjorts tidigare. Många ställer också frågan när vi kan höja avräkningspriset. Det kommer vi att ge besked om i höst, säger Göran Henriksson.

Han påpekar att Milko har betalat mer för mjölken än både Arla och Skånemejerier fram till den 1 juni i år.

– Det har varit väldigt turbulent sedan den 1 juni när de andra mejerierna höjde avräkningspriserna och vi inte kunde hänga med. Men jag upplever att en tydlig majoritet vill ha ett starkt Milko, och för att bli starka och konkurrenskraftiga måste vi vidta åtgärder, säger Göran Henriksson.