Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milkopersonal varslas om strejk

Nu dras Milko på allvar in i konflikten mellan fackförbundet Livs och Livsmedelsföretagen. De anställda på Milkos mejeri i Sundsvall varslas om strejk.

Annons

Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, har tidigare varslat om en övertidsblockad för cirka 20 000 medlemmar som ska gälla från och med den 1 april. Men förbundet har efter varslet fått veta att arbetsgivarorganisationen, Livsmedelsföretagen, uppmanat sina medlemsföretag att bryta mot blockaden.

– En del arbetsgivare är ju faktiskt schysta. Vi har fått det här dokumentet från en arbetsgivare, säger Pauli Kristiansson som är pressombudsman på Livs.

Han läser upp stycken från det interna dokumentet där Livsmedelsföretagen bland annat uppmanar medlemsföretagen att utnyttja ej fackanslutna för övertidsarbete. Även tjänstemän uppmanas att utföra så kallade arbetarsysslor.

– Detta är en mycket grov provokation och påminner om arbetsgivarfasoner från 1800-talet, säger förbundsordförande Hans-Olof Nilsson i ett pressmeddelande.

Efter att Livs fått ta del av Livsmedelsföretagens interna brev trappar förbundet upp konflikten. Sju arbetsplatser och totalt 2 000 personer varslas om strejk. Milko i Sundsvall är en av de utvalda arbetsplatserna där knappt 100 personer berörs.