Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko tänker inte sälja

Arla vill köpa Milkos nedläggningshotade mejeri i Sundsvall. Men Milkos ledning låter meddela att man inte tänker sälja.

– Det är helt uppenbart att Arla vill komma åt vår marknad, säger Milkos vd Göran Henriksson.

I tisdags fick Milkos ledning ett brev på sitt bord. Avsändare var största konkurrenten Arla som berättade att bolaget gärna köper Milkos mejeri i Sundsvall. Milkos styrelse fattade i somras beslut att mejeriet i Sundsvall ska läggas ner och cirka 85 anställda därmed förlorar sina arbeten.

Men nu vill alltså Arla lägga beslag på mejeriet och säger att de anställda i så fall skulle få jobba kvar tills vidare. Christer Åberg är vd för Arla Sverige och den som lagt fram budet till Milko.

– Att köpa mejeriet i Sundsvall skulle vara ett strategiskt beslut för oss så att vi kan växa i hela Sverige. Det är en ambition vi har på Arla.

Christer Åberg berättar att cirka 35 bönder i Hälsingland är på väg att lämna Milko och gå till Arla. Han bedömer att fler är på gång, både från Hälsingland och Medelpad. De lokala böndernas mjölk skulle utgöra grunden för den produktion som Arla vill starta i Sundsvall. Räcker inte råvaran kan mjölk transporteras från södra Sverige.

– Generellt sett kan man säga att det finns flera fördelar med att transportera råvaran i stället för den färdiga produkten. Vi säljer redan den här typen av produkter i området och det är en viktig konsumentregion för oss, säger Christer Åberg.

Men Arlas bud har inte tagits emot särkilt väl av Milko.

– Det här är inget annat än ett fientligt bud där Arla vill komma åt vår marknad i Västernorrland, säger Milkos vd Göran Henriksson.

Att sälja mejeriet till värsta konkurrenten kan alltså inte komma på fråga. Göran Henriksson konstaterar att samarbetet med Gefleortens och Falköpings mejerier säkert ses som ett hot av Arla.

– Man ser att vi kommer att bli en stark konstellation och då spelar man på de här strängarna med de anställda för att kunna bryta den konstellationen.

Samtidigt tycker Göran Henriksson att det är jobbigt att säga nej till ett bud som skulle kunna innebära fortsatt arbete för de anställda i Sundsvall.

– Visst är det jobbigt men en försäljning skulle innebära att vi riskerar marknadsandelar vilket i sin tur skulle äventyra jobb i Grådö och i Östersund.

Peter Bengtsson är ordförande för Livsmedelsförbundets klubb på Milko i Sundsvall. Han hoppas för sin egen och de andra anställdas skull att affären ska gå igenom.

– När Milko vänder oss ryggen så måste vi försöka gå andra vägar.