Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko stänger ysteri - fler besparingar att vänta

Milko tänker lägga ner ostproduktionen i Karlstad. Men den och många andra sparåtgärder räcker inte för att få rätsida på ekonomin. Styrelseordförande Lars Reyier säger att det krävs radikala åtgärder framöver.

Under 2010 har de styrande i Milko fattat beslut om en åtgärdsplan där bolaget ska minska sina kostnader med cirka 50 miljoner kronor på årsbasis. Bland annat planerar ledningen för en nedläggning av Ysteriet i Karlstad som påverkar cirka 15 anställda. Det innebär att all ostproduktion inom Milko nu koncentreras till Östersund.

Ytterligare en besparingar som genomförts i bolaget är en flytt av kontoret i Solna till Östersund, vilket bidrar till minskade kostnader för bolaget.

Men besparingarna märks ännu inte i Milkos räkenskaper. Under årets första fyra månader har mejerijätten gått med cirka 10 miljoner kronor i förlust.

– Det är en minskad försäljning på färskvarusidan och ett tapp främst i Mälardalen, säger vd Göran Henriksson.

Trots ett negativt resultat i början av året så tror han ändå på en vinst med 20 miljoner kronor för hela 2010.

– Vi vet att hösten blir bättre än våren. Vi har en del affärer på gång in, säger han och menar ett antal stora kunder som Milko hoppas få avtal med.

Men ett väntat plusresultat och de stora sparåtgärderna räcker inte enligt styrelseordförande Lars Reyier. Han anser att det kommer att krävas fler tuffa beslut från styrelsen framöver.

– Osthyvelsprincipen kommer inte att fungera i det här läget utan det måste till mer radikala beslut, säger han.

Lars Reyier säger att ledningen för Milko just nu har största fokus på att minska kostnaderna ytterligare och hoppas att styrelsen ska kunna fatta beslut om åtgärder inom kort.

 – Vi hoppas att vi ska kunna vända det här i år men det hänger ju på att vi har medlemarnas förtroende och att de hänger kvar. Det är en tuff resa vi har framför oss och vi behöver säkert ta en del tuffa beslut, konstaterar han.