Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milko lägger ner två mejerier – men verksamheten i Östersund påverkas inte

Milko lägger ner sin verksamhet i Sundsvall och Karlstad. Mejeriföretaget har en rejält ansträngd ekonomi och räknar med att spara 80 miljoner på nedläggningarna.

– Det här är en åtgärd för att vi ska bli konkurrenskraftiga, säger Milkos vd Göran Henriksson.

Beslutet om nedläggningarna meddelades vid en presskonferens på onsdag förmiddag. Totalt försvinner 173 arbetstillfällen på mejerierna i Sundsvall och Karlstad. Personalen vid de berörda mejerierna kallades till ett informationsmöte om Milkos framtid vid 9.30 på onsdagsmorgonen. Även personal som var på semester blev kallade till mötet. Under den presskonferens som följde efter informationsmötet medgav Göran Henriksson att det var en illa vald tidpunkt att ge besked om nedläggningarna. Orsaken till att de går ut med beskedet mitt i semestern är att det varit en stor oro bland ägarna i Milko över vad som ska ske.

På presskonferensen uppgav Milkos ledning att anledningen till besparingarna är hårdare konkurrens. Företaget inleder nu också ett samarbete med Falköping mejeri. I ett pressmeddelande säger sig de båda mejerierna se samarbetet som "en möjlighet till betydande samordningsvinster".

Milkos produktion i Sundsvall och Karlstad ska bort men viss transportverksamhet blir kvar. Produktionen i Sundsvall och Karlstad flyttas till Falköping mejeri och Milkos övriga mejerier, framför allt mejeriet i Grådö i Hedemora.

Under årets fyra första månader gick Milko med 9,5 miljoner kronor i förlust. Milko aviserade redan i juni att de skulle spara 50 miljoner kronor, bland annat genom att stänga sitt kontor i Solna och flytta det till Östersund samt genom diverse effektiviseringar. Men åtgärderna var inte tillräckliga utan bara ett första steg i ett större besparingspaket på totalt 140-150 miljoner kronor. I det andra steget räknar Milko med att spara 80 miljoner kronor på att stänga ner mejerierna i Sundsvall och Karlstad.

– Vi måste se till att ägarna får avkastning i form av högre avräkningspris, därför gör vi den här förändringen, säger vd Göran Henriksson.

Han kan inte ge några klara besked om när Milkos bönder kan räkna med ett höjt avräkningspris, besked om detta kommer att ges i augusti eller september. Fram till dess kommer leverantörerna att få leva med ett lägre pris.

– Vi är inte konkurrenskraftiga och det måste vi åtgärda snabbt. Vi hoppas kunna återvinna medlemmarnas förtroende med de här åtgärderna, säger styrelsens ordförande Lars Reyier.

Förändringarna i Milkos verksamhet kommer att genomföras fram till våren 2011.

• Påverkas verksamheten i Östersund av förändringarna?

– Nej, den kommer inte att påverkas nämnvärt, säger vd Göran Henriksson.