Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milk

/
  • Sean Penn förtjänar sin Oscar för bästa manliga huvudroll i ”Milk”.Foto: Phil BrayPhil Bray

Biostaden
Genre: Drama
Med: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin med flera
Regi: Gus Van Sant
Speltid: 2 tim 8 min
Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 Åtta Oscarsnomineringar. ÅTTA Oscarsnomineringar? Det kanske är dags att dra ett djupt andetag och lugna ner oss.

Visst, Gus Van Sants ”Milk” är ett fläckfritt tidsdokument; Van Sants dimmiga, meditativa kamerateknik passar perfekt för att skildra 70-talet, detta dimmiga, flummiga årtionde.

Och visst, Sean Penn förtjänar sin statyett för bästa manlig huvudroll. Han gör ett bultande varmt, ömsint fjolligt porträtt av gayaktivisten Harvey Milk i San Francisco, mördad 1978 av en politisk rival.

Men åtta Oscarsnomineringar? Märker inte Oscarsakademin att ”Milk” är ett kitschigt hjälteporträtt av ett helgon som tydligen inte hade en enda spricka i sin skinande rustning? Som aldrig skulle drömma om att avbryta sina ansträngningar att stoppa olika upplopp – utom förstås för att övertala en rullstolsbunden pojke att inte ta sitt liv.

Förstår inte akademin att hur lovvärt och kontroversiellt ett lagförslag om homosexuella än må vara så är det inte filmkonst, och inte särskilt kul att följa hur det sakta lotsas genom den delstatliga legislaturens alla 23 instanser?

Paradoxalt nog är Gus Van Sants mest (publikt) öppna film på tio år också hans mest slutna någonsin.

Mer läsning

Annons