Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljövänlig turné tar Chickpeas till länet

Nu i juli började Chickpeas Bands tågturné genom hela Sommarsverige. Nästa vecka kommer de till Åre och Handöl, något som Lina Larsdotter tycker är extra kul eftersom hon är bördig från Ånn.

Annons

– Jag är uppvuxen i min pappas föräldrahem i Ånn och mina föräldrar bor fortfarande kvar där. Att fira påsk hemma är en tradition, säger Lina Larsdotter, som ser fram emot att se alla bandmedlemmarnas hemtrakter.

– Just nu är vi i Ångermanland där Emil vuxit upp och snart åker vi vidare till Norrbotten och Värmland. Vi kommer alla från små byar, jag tror att det är därför som vi funkar så bra ihop.

Det sade klick när Lina Larsdotter, sång och gitarr, Elin Grunditz, bas och sång, från Sikås i Norrbotten, och Ida Nilsson, munspel, mandolin och sång, från Töcksfors i Värmland mötte varandra på musikhögskolan i Piteå för några år sedan. Med sina varierade musikaliska bakgrunder upptäckte de snart att de kunde komplettera varandra. Snart anslöt även slagverkaren Emil Kårén, från Resele, för att fylla i den sista luckan. Soundet de skapar tillsammans är en blandning av folk, country och blues, med berättelser på engelska.

Sedan starten har de spelat regelbundet på bland annat festivaler, personalfester och kaféer. I helgen framträder de på Urkult innan turnén, som började den 21 juli, går vidare till länet. Den 7 augusti nästa vecka gör de tre spelningar i Åretrakten. På morgonen uppträder de på Åre bageri, vid lunchtid dyker de upp på Hanriis café i Handöl och när mörkret sänker sig rullar de tillbaka till Åre där tågstationen blir deras scen.

– Turnén har hittills varit intensiv, vissa dagar har vi gjort så många som fem spelningar, men det är så kul när man blir ombedd att göra något extra. Vi har fått sådan positiv respons från publiken, säger Lina Larsdotter.

#Hur uppstod idén om att göra en miljövänlig turné i samarbete med Sj?

– I Piteå, där vi bor, har vi redan skapat oss ett namn, men vi vill givetvis sprida vår musik vidare. Men det är ett projekt att ta sig runt och därför beslöt vi oss för att höra med Sj om de var intresserade av ett samarbete, och det var de.

#Ni ska bjuda på ett eget sceniskt uttryck, vad menar ni med det?

– Det blir mycket personligt mellansnack, vi berättar vår historia och bakgrunden till många av låtarna. Mellansnacket föddes egentligen på vår första spelning på Kårhuset i Piteå. Då hade vi så få låtar att vi fick fylla i med annat, säger Lina Larsdotter.