Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpolicyn är bara bra om den följs

Svar på: "Onödiga fel av sportfiskarna" 19/6

I sitt försvar för Jämtkraft hävdar Tommy Borgh att Sportfiskarna levererar faktafel. Dessa skulle vara att vi hävdar:

1. Att Jämtkraft bygger nytt kraftverk i Långforsen.

2. Att man kämpar för att slippa bygga fiskvägar.

3. Att man driver utbyggnadsprocesser i skyddade vattendrag.

Visst finns det redan finns ett kraftverk i Långforsen, men det kommer att tas bort och ersättas av ett nytt på samma plats. Jämtkraft förväntar sig få elcertifikat för Långforsen och det får man bara om man byter ut så mycket i anläggningen att den räknas som ny!

Att Jämtkraft har processat i samband med tillståndsprövning för att slippa bygga fiskväg i Billstaån, kan ju inte Borgh förneka.

Visserligen vill Jämtkraft bygga faunapassage vid Långforsen, annars skulle man inte ha en chans att få tillstånd för att bygga upp kraftverket! Men Långforsen är Natura 2000-område och ett vattendrag skyddat mot vattenkraftutbyggnad enligt miljöbalken. Alltså borde den uttjänta anläggningen rivas och naturen återställas!

Det har stått många slag om Långforsen och Jämtkraft är väl medvetna om att motståndet är hårt och att det är ytterst kontroversiellt att driva denna utbyggnadsprocess återigen, ändå väljer man att göra det för att tjäna ännu mer pengar genom elcertifikaten.

Min poäng är att Jämtkraft har en bra miljöpolicy – utmärkt – men att man inte lever upp till den. För det ansvarar ytterst ägaren, Östersunds kommun.

Vi har haft och har gärna en dialog med både Jämtkraft och Östersunds kommun. Vattenkraften är en viktig komponent i den svenska energiförsörjningen och just därför är det så viktigt att vi använder den resursen på ett sätt som står i samklang med naturvärden – kom ihåg att sportfisket också representerar ständigt stigande ekonomiska värden som en del av en turistindustri som numera är större än de svenska basindustrierna.

Det går att förena en hållbar energiproduktion med bevarade naturvärden och ökade intäkter för sportfiskenäringen! Vi kommer när som helst och samtalar med varje intresserad kommun och kraftproducent om hur det skall gå till!

Joakim Ollén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel