Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet näst största parti

Språkröret Gustav Fridolin sade att "det känns som att vi har medvind", när han anlände med sin fru Jennie Fridolin till Miljöpartiets valvaka på Södra teatern i centrala Stockholm.
Han fick rätt. Miljöpartiet blir näst största parti, med 15,3 procent och tre mandat.

Jag är stolt svensk. Sverige vänder rasisterna ryggen. Medan man oroas av Le Pens framgångar i Frankrike och Dansk folkeparti så väljer man här humanisterna och feministerna, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till TT.

TT: Vad säger det här om era chanser i riksdagsvalet?

Vi har ett val till i år att visa Moderaterna och Alliansen att Sverige vill någonting alls - som vill ta klimathotet på allvar och stå upp mot rasismen. Jag tror att Sverige kommer att ta den chansen, säger Fridolin.

MP:s toppkandidat Isabella Lövin är så klart mycket nöjd över resultatet.

Det känns jättebra, man känner en fantastisk energi och glädje, säger Lövin till TT.
Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU - kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske -inte vad vi inte vill göra i unionen.

Språkröret Åsa Romson är minst lika nöjd.

Det här är en fantastisk signal att Sverige går emot högervindarna i Europa, säger hon.

Nu fortsätter valrörelsen enligt Romson.

Det kanske blir ledigt i morgon men sedan kör vi igen.

Peter Eriksson, andranamn på MP:s lista, kommenterar siffrorna som visar att partiet är det näst största:

Vi hade känt på oss att det skulle bli ett bra resultat men samtidigt är det ju tuffare konkurrens än någonsin med två nya partier som kommer in. Det är inte lätt att växa då och bli ännu större, säger Eriksson, tidigare språkrör.

Hur väljarströmmarna ser ut - som ligger bakom MP:s kraftiga lyft till Sveriges näst största parti på EU-nivå - är något som Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, med spänning väntar att få reda på.

Han bedömer att en del väljare kan ha övergivit Piratpartiet till förmån för MP.

Sedan tror jag att deras ökning kan bero på flera rörelser inom väljarkåren. Det kan till exempel mycket väl vara så att S, som ligger på nästan samma resultat, vinner borgerliga röster men samtidigt tappar till MP.
Men det är inte heller omöjligt att det finns en direktström från borgerliga till MP, även om det absolut inte är vanligt. MP räknas förvisso in i de rödgröna men är ju inget socialistiskt parti, säger Jonas Hinnfors.