Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet kan skapa jobb i länet

En grön omställning skulle ge 1 200 jobb till Jämtlands län.
Under Alliansregeringen har däremot antalet jobb i länet minskat med 1,2 procent.

De hävdar Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, när han besökte Östersund häromdagen.

– Alliansens politik har sedan 2007 lett till en minskat sysselsättning i Jämtlands län med 1,2 procent. Det är bara i storstadsregionerna som sysselsättningen har ökat, säger han.

– Vi har jämfört sysselsättningen 2007, första kvartalet, med 2014 och sett skillnaden. Det är alltså färre som har ett arbete i dag än då Alliansen tillträdde. Så ser det ut, inte bara i Jämtland, utan generellt över hela landet. Det är bara i storstäderna som det har varit jobbtillväxt.

Per Bolund säger att detta är en utveckling som måste vändas så det går att leva i hela landet. Det måste alltså göras investeringar så att det skapas jobb.

Men vad skulle då Miljöpartiets politik innebära för ett län som Jämtland?

– Vi vill göra en stor omställning av Sverige mot förnybar energi och då kommer det att krävas stora investeringar, säger Per Bolund vidare. Därför föreslår vi stora satsningar på järnvägen, att bygga nya bostäder och att rusta upp de bostäder som finns. Dessutom vill vi investera i att få ett hundraprocentigt förnybart energisystem.

– Det är även viktigt att se till att det finns kapital till investeringarna. Vi har lagt in pengar i vår budget för att göra det. Vi har även föreslagit att vi ska göra en grön investeringsbank, så det går att göra dessa viktiga gröna investeringar.

Sammantaget skulle en sådan grön omställning ge runt 100 000 fler jobb i landet. För Jämtlands del skulle det innebära 1 200 jobb under de närmaste åren.

Då handlar det exempelvis om folk i skogen som avverkar för bioenergi, människor som bygger vindkraftverk, människor som sätter upp solfångare på taken och människor som rustar upp våra bostäder och gör dem hållbara.

Vad kompromissar du inte om det skulle bli en S-ledd regering där ni ingår?

– För att sätta oss i en regering måste vi se stora framsteg vad gäller villkoren i skolan, att vi sätter i gång en grön omställning och att vi ska göra en politik med investering som ger nya jobb.

– Men vi har valt att inte sätta några ultimatum, vi tror att helheten är det viktiga, en politik som rör sig i en grön riktning, avslutar Per Bolund.