Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Inte superlätt att glädja sig med SD i riksdagen

Miljöpartiet gjorde ett bra val, både på riks och kommunalt i Åre. Men partiets förstanamn, Katrin Wissing, Duved, tycker ändå inte att det är superlätt att glädjas åt resultatet.

– Härligt att vi gick framåt. Men inte lika roligt att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, säger hon.

En tröst är förstås att Sverigedemokraterna inte haft några framgångar i Åre kommun, än så länge, tillägger hon. De stannade på 0,9 procent och fick inga mandat alls.

Som nykomling i politiken är det också svårt för Katrin Wissing att ha så mycket synpunkter på valresultatet totalt i Åre kommun och hur makten kommer att fördelas. Hon vill i varje fall inte uttala sig om saken förrän tidigast onsdag, då sluträkningen är klar.

– Jag har pratat med Anna-Caren Sätherberg (S) och vi har sagt att vi gör ingenting förrän dess, säger Wissing, som vet att det kan bli ändringar.

Just nu ser det ut som om MP stannar på två mandat i Åre som förut, trots att partiet gjort ett bättre val än 2006 och ökat med 2,2 procent till 5,6. Men det kan alltså förändras. Vid förra valet fick partiet ett extra mandat på grund av personrösterna och det är inte omöjligt att det händer igen.

Även Lena Kagart, Folkpartiet, har blandade känslor dagen efter valet. På riksplanet tycker hon det känns väldigt tungt med SD:s inträde, speciellt i en vågmästarroll.

Dessutom backade Folkpartiet här i länet, utom i Åre kommun där de gick starkt framåt och tog tre mandat, mot tidigare två.

– Det är ju lite svårt, jag är jätteglad över Folkpartiets resultat i Åre kommun, men sedan känns det väldigt dubbelt. Bara att tolka resultatet känns svårt. Vi har ju också varit delaktiga i besluten som fattats men vi har ju inte blivit straffade, säger Kagart.

Om Åres framtida styre säger hon:

– Det känns som att alla behöver samla sig och fundera lite grann innan man börjar förhandla.

Folkpartiets vunna mandat tas dock ut av Kristdemokraterna, som tappade ett av sina två mandat i fullmäktige, men KD:s Elisabeth Rolandsson låter inte alltför besviken. Hon kan bara notera, som alla andra, att:

– Man vet inte riktigt hur det kommer att bli, vi har faktiskt ingen aning. Så vi ska väl sätta oss ner och förhandla nu.

Att småpartiernas agerande kan bli viktigt i den slutgiltiga maktfördelningen tror även Rolandsson. Före onsdag kommer dock ingenting att hända, det vill även hon betona.