Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet avgör om det blir maktskifte

Kampen om makten i landstings/regionfullmäktige ser ut att bli en riktig rysare. Hur det blir, avgör Miljöpartiet.
Samtidigt kan vi konstatera, när alla röster är räknade, att Christer Siwertsson (M) är den mest kryssade politikern i landstingsvalet, 3 424 röster blev det.

– Det här känns jättebra för mig, vi gick dessutom framåt lite jämfört med förra valet, säger Christer Siwertsson som säger att det inne fattades många röster till ytterligare ett mandat.

– Vi har behållit de mandat vi har och det är vi ensam om bland Moderaterna i Sveriges landsting.

Nu håller ni på att förhandla med Miljöpartiet om makten i regionfullmäktige, något som egentligen påbörjades redan när de lämnade samarbetet med S och V i våras?

– Det stämmer, vi öppnade för ett samarbete redan då. Nu är valresultatet klart och vi har redan bjudit in Miljöpartiet till ett första samtal. Förra veckan sonderade vi om det fanns ett intresse för att samarbeta med oss i Alliansen, säger Christer Siwertsson.

– Då gavs lite förutsättningar. MP skulle återkomma om en vecka om de var intresserade av fortsatta diskussioner. Och de har hört av sig och sagt att de vill fortsätta diskussionerna.

KD, C, FP och M ska nu prata ihop sig kring vilket "portfölj" som de skulle kunna erbjuda MP i ett samarbete. Då handlar det alltså om ansvarsområden i första hand.

– Vi har sagt att vi ska vara generösa. Om vi ska bilda en majoritet då måste alla känna sig delaktiga och ha ett ansvar. De ska inte känna sig utnyttjade eller förbisedda, det är viktigt, slår Christer Siwertsson fast.

Men hur det kommer att gå vill inte Christer Siwertsson sia om, han menar att det kan gå precis hur som helst ändå.

Väljer MP att liera sig med Alliansen får de totalt 26 mandat mot S+V som får 25.

Väljer MP i stället att gå till S och V blir det en majoritet på 28 mandat mot Alliansens 23. Till detta kommer SD som har fyra mandat.

Om då politikerna inte ska ge SD någon vågmästarroll blir det S+V+MP som kan stänga dem ute.

Men som sagt valet är i dagsläget Miljöpartiets.

– Däremot måste Socialdemokraterna upphöra med sin makfullkomlighet som de har visat. Kommer en känslig fråga, exempelvis kring invandrarfrågor, där SD skulle kunna ha betydelse. Då utgår jag från att S för en gångs skull tar ansvar för landstinget och röstar för länet och landstinget, säger Christer Siwertsson.

Än är inte frågan avgjord, bollen ligger hos Miljöpartiet.

– Vi träffar båda sidorna just nu, bekräftar Anna Hildebrand (MP) som hoppas att allt blir klart efter helgen. Nu handlar det i så fall om fem partier som ska gå ihop och SD blir vågmästare.

Hon vill inte säga något ännu, det handlar om innehåll och organisation också, inte bara om posterna.

Dessutom konstaterar hon att Christer Siwertsson är den som har varit mest synlig under hela mandatperioden.

Det kan med andra ord bli en riktig nagelbitare in i det sista.