Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljontals kronor utan kontroll

Jämtlands gymnasieförbund har ingen kontroll över löneutbetalningarna. Det finns risk att personer utan anställning i förbundet har fått lön eller annan ersättning.

Kritiken från revisorerna är hård och allvarlig. De har granskat hur gymnasieförbundet sköter sina löneutbetalningar och ersättningar till anställda och har kommit fram till ett väsentligt problem:

Ingen ansvarig på förbundet har någon koll på de nio miljoner kronor som varje månad betalas ut i lön och andra ersättningar.

Rapporten ska diskuteras i förbundets högsta politiskt beslutande instans, direktionen, på måndag.

Ur revisorernas granskning:

"Vi konstaterar att den enskilt största utbetalningen, ca 9 mkr/månad, som görs varje månad inte attesteras och att det inte görs några systematiska kontroller av utbetalningen vid JGY. Tillsammans med övriga iakttagelser från vår granskning bedömer vi att det finns en risk för att felaktiga löner och ersättningar skulle kunna utbetalas. Det går inte heller att utesluta risken för att personer som inte ens är anställda vid JGY skulle kunna erhålla lön".

Revisorerna konstaterar att förbundet begår ett lagbrott och hänvisar till lagen om kommunal redovisning som bland annat säger att: "För varje ekonomisk händelse skall det finnas en verifikation".

Ur granskningen:

"Vi har efterfrågat underlag för bokföring, verifikationer, avseende utbetalningar men några sådana finns enligt uppgift inte vid JGY".

Förbundsdirektören Mikael Cederberg är emellertid inte oroad över kritiken.

Hur allvarligt ser du på revisorernas kritik?

– Den bild vi har är att de IT-system vi har för att hantera de här frågorna är kvalitetssäkrade på sådant sätt att det inte finns någon risk att det blir felaktigheter i utbetalningarna.

Men det tycker tydligen revisorerna.

– Vi köper tjänsten av Östersunds kommun. Vi måste i så fall titta på det här tillsammans med kommunen för vi har likartade rutiner som de i de här delarna.

Finns det risk att utbetalningar kan ha skett till personer som faktiskt inte är anställda?

– Vår bedömning är att den typen av felaktigheter inte har skett.

Kan ni utesluta det helt enkelt?

– Ja, jag tycker att vi kan utesluta det.

En kartläggning av utbetalningsrutiner ska göras och vara klart i maj.

– Om kartläggningen visar att det finns risker ska de naturligtvis åtgärdas.

Förbundsledningen har också redan mött revisorernas kritik med ett skriftligt förslag till direktionen som betyder att förbundet ska kartlägga alla rutiner. Kartläggningen ska vara klar i maj.